5 Şubat 2013 Salı

ÇAYIN EN GÜZEL HALİ

Çay severler için iyi demlenmiş bir çayın püf noktalarını bilmek önemlidir. İyi demlenmiş bir çay ile güzel bir keyif yaşamak isteyenlerdenseniz şu ipuçlarına dikkat etmelisiniz;
Çaylar üzerine yapılan bir tez çalışması, çay demlemeyle ilgili doğru bilinen yanlışları ortaya koyuyor. Çay demlemenin basit gibi görünse de büyük dikkat istediğini belirten bu yazıdan size bir özetleme yaptım...
- Çayın berrak ve güzel renkte görünmesi için taze ve kireçsiz su kullanmalısınız.
- En lezzetli ve sağlıklı çay porselen veya cam demlikte yapılır.
- Çayın miktarını iyi ayarlamanız gerekmektedir. Çayı fazla koyduğunuzda çay güzel olmaz. Sadece aşırı demli olmasından ötürü acı bir tadı olur. Kaç kişilik çay yapacağınızı ve demliğinizin büyüklüğünü göz önünde bulundurarak miktarı doğru ayarlamalısınız.
- Demlenme ısısının daha iyi olmasını istiyorsanız demliği çayı demlemeden önce ısıtmalısınız.
- Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır. Demliğe aktarılırken, kaynamanın durması, 100 C'den birkaç derece aşağı sıcaklıkta olmasına dikkat edilmelidir. Su kaynar kaynamaz ilk on saniye bekleyip suyun çökmesini beklemeliyiz. Ardından hemen çayı demlemelisiniz.
- Çayın lezzetini buram buram hissedebilmek için demlendikten sonra 3-5 dakika daha beklemelisiniz.
- Çayın demlenmesi kadar saklanma koşulları da oldukça önemlidir. 
- Çayı kuru bir yerde, hava almayacak şekilde saklamalısınız. Baharatlardan ve yoğun kokulu yiyeceklerin bulunduğu yerlerden uzak tutmalısınız. Çünkü çayın kokuları tıplama özelliği de vardır ayrıva  direk günışığına maruz bırakılan çaylar da bayatlar.
- Çayın demlenme süresi yabancı çaylarda 5-7 dakika Türk çaylarında çayın kalitesine göre 10-15 dakika arasında olmalıdır.
    • Demleme müddeti çayın cinsine ve içenin zevkine göre değişir, aromanın tam elde edilmesi için bu süre Türk çaylarında 15-20 dakikaya kadar çıkartılır, yabancı çaylarda ise 10-15 dakikayı aşmamalıdır. BİR DE ÇAYIN YANINDA İYİ GİDEBİLECEK BİR TARİFİNİZ OLSUN:)
KURU DOMATESLİ ZEYTİNLİ EKMEK
     Malzemeler:
    •500 gr çavdar unu, •1 küçük paket instant maya, •1 yemek kaşığı tereyağ, •2,5 su bardağı ılık su, •1 su bardağı kurutulmuş domates, 1 su bardağı zeytin 
     •1 tatlı kaşığı tuz, •Kalıbınızı yağlamak için az tereyağ.
    Un, maya ve tuzu karıştırın,
    Suyunu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın,
    Oda sıcaklığındaki tereyağını da ekleyerek kıvamını alana kadar yoğurun,
    Hamurun üzerini kapatıp 45 dk mayalanması için bekleyin,
    Domatesleri sıcak suyun içine bırakıın ve yumuşayana kadar (yaklaşık 15 dk) bekletin,
    Hamurunuz hazır olunca minik minik doğradığınız domatesleri,zeytinleri ekleyip yoğurun,
    Baton kek kalıbınızı yağlayın,
    Hamuru kalıba alın,
    30 dk kadar daha dinlendirin,
    Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dk pişirin,
    Fırının ısısını 170 dereceye düşürüp biraz daha pişirin,
    Ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra nemli bir havluyla üzerini örtüp ılınana kadar bekleyin ya da üzerine zeytinyağı sürüp ekmeği üzerini kapatın.
    Afiyet olsun…

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder

    YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...