Salata ve Aperatifler

BULGURLU KÖFTE

1su bar. ince köftelik bulgur
1 su bar. yarma
Yaklaşık 1 lt su, bir tutam tuz
SOS İÇİN: İki iri domates 2-3 diş sarımsak, 1çay bardağı z.yağı
 Bulgur ve yarma bir tutam tuz karıştırılarak derince bir kapta ılık su ile hafif üzerini aşacak şekilde ıslatılarak yarım saat kadar kabartılır. Sonra arada bir elimizi ıslatılarak bu karışımı yoğurmaya başlarız. Bu hamurdan parçalar alınarak uzun uzun yuvarlanır,rulolar oluşturulup ardından dilimlenir. Bütün harç bu şekilde hazırlanarak, dilimler kaynayan tuzlu suda haşlanır. Sosu icin 1 çay bardağı z.yağında iki iri olgun domates küp küp küçük doğranarak bir kaç diş sarmısakla sotelenir. Bu sos haşlanıp süzülerek köftelere dökülerek harmanlanır .Servis tabağına alındıktan sonra üzeri maydozla süslenir.
 
ÇİĞKÖFTE
 
İki yada üç defa çekilmiş tam yağsız et.(sinirsiz)
Kişi başı bir çay bardağı ince bulgur
Üç yemek kaşığı biber salçası
İki yemek kaşığı domates salçası
Bir çay bardağı isot,karabiber,
7 türlü baharat,
Üç dört diş sarımsak
Bir küçük kuru soğan
Bir demet taze soğan
Bir demet maydonoz
İki yemek kaşığı pulbiber ,marul
 Kuru soğan incecik doğranır ve sarımsak da ezilerek bulgura katılır. Daha sonra et, salçalar, baharatlar iyice yoğrulur. Daha sonra bulgur birer bardak birer bardak katılır. İyice yoğrulur. Arada çok az soğuk su verilir. Bulgurlar yumuşayınca, ince ince kıyılmış taze soğan ve maydonoz ilave edilir. Biraz da onunla yoğrulur. Malzemeler birbirini tutunca avucunun içinde sıkılıp servis tabağına konur. Afiyetle yenir. Yanına turşu, turp da tavsiye edilir. Ayranı da unutmayın ; )

MİDYE SALATASI
Temizlenmiş taze midye
1 diş sarımsak 

1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı doğranmış yeşil biber turşusu
2 yemek kaşığı doğranmış salatalık turşusu
Damak tadınıza göre tuz ve zeytinyağı
Midyeleri bol suyla yıkayıp fazla suyunu süzün. Orta boy tencereye; su, sirke, sarımsak ve tuzu alıp kaynamaya bırakın. Kaynayan suya midyeleri ekleyip yaklaşık 15 dakika kadar haşlayın.
Kâsede; zeytinyağı, limon suyu, tuz (isteğe göre doğranmış maydanozu) karıştırın.

Haşlanan midyeleri süzüp servis kâsesine alın.
Üzerine zeytinyağlı sosu ekleyip harmanlayın. Soğukken servis yapın.Afiyetle...


TAVADA KALAMAR
İlk olarak temizlenip yıkanmış, halka şeklinde doğranmış kalamarları (ben dondurularak satılanlardan alıyorum) çukur bir kaba alınız.Üzerlerine şeker,karbonat ve limon suyu ve çok az tuz ilave ederek iyice ovunuz. Bu işlemde biraz köpüren kalamarlar için önemli olan sert yapılarını iyice ovarak yumuşatabilmektir. Bu şekilde marine ederek buzdolabına kaldırıp 2-3 saat bekletiniz.
    Kızartmak üzere marine ettiğiniz kalamarları süzgeçe koyup suyunu süzdürürüz. Diğer tarafta unun içine çok az tuz atıp karıştırırız. Kalamarları bu una bulayıp fazla ununu silkelendikten sonra bol kızdırılmış yağda altın sarısı rengi alana kadar kızartırız ve servis tabağına alarak tarator sosla sıcak servis yaparız. Afiyet olsun..

KISIR
Uzun zamandır kısır yapmak istiyordum. Şöyle rengarenk, bol ekşili ve hafif acılı olsun...Bugün baktim ki dolap yeşillikten geçilmiyor, eh ben de hazır yemek yapma modundayım şöyle süslü püslü bir kısır yapayım dedim. Yaptım, fotoğrafladım. Son zamanlarda yemek fotoğraflarımı daha bir beğenir oldum. Şimdilerde yemek çekimlerim telefoncağızımla daha bir güzelleşmeye başladı. Hatta artık tabaklara blogumun adını iliştirip telifini de almaya başladım, kullanmayın bak:)
Kısırın hakettiği tarif işte bu. Bunun dışında yapılan, yani sarımsağı, yeşilliği, zeytinyağı, baharatı ya da salçası eksik kısırlardan uzak durunuz: )
(Yaklaşık 6-7 kişilik bir ölçü)
2 su bardağı ince bulgur
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
4-5 tane taze soğan
1 orta boy kuru soğan
1 domates rendesi
1 yemek kaşığı domates ,1 yemek kaşığı biber salçası
2 limonun suyu
Nar ekşisi, tuz, karabiber, kişniş, pul biber, bol kuru nane
öncelikle 6 su bardağı kadar suyu kaynatıyoruz. Bu sıcak suya salçanın tamamını karıştırıp bulgura döküyoruz. (Çünkü salçayı bulgura böyle daha iyi yediririz.) Üzerini kapatıp bulguru yumuşamaya bırakıyoruz. Ardından kuru soğanı doğruyoruz. Şişen bulgura önce kuru soğanı ve biraz da zeytinyağını ekleyerek iyice karıştırıyoruz. ardından diğer tüm malzemeleri ekleyerek tekrar yoğuruyoruz ve en sonunda limon suyu ve bol zeytinyağı ile servise hazır hale getiriyoruz. Nefis oldu:)
  
 YOĞURTLU SEMİZOTU
Semizotunun içerdiği omega 3 doymamış yağlar, balıklarınkiyle kıyaslanabilecek düzeydeymiş. Hoş, içermese de tercihimdir. Çünkü her haliyle güzel. Ben semizotunu çiğ yemeyi severim aslında, özellikle bol sumaklı ve domates-soğanlı salatasına bayılırım. Bir de tabi sarımsakla birlikte süzme yoğurda karıştırıldığı versiyonu vardır. Tarifi pek çok kişinin bildiğini düşünüyorum ama bilmeyenler ya da hatırlamak isteyenler için iyi olabilir diye ekliyorum
semizotlarını iyice temizleyip yıkadıktan sonra sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıp servis ederiz. işte bu kadar kolay ve bir o kadar lezzetli.

PİRİNÇLİ SEMİZOTU YEMEĞİ
Haftasonu yaptığımız çevre köyleri gezimizde bol bol semiz topladım. hepsi de minik yapraklı ve yemyeşil olunca değerlendirmek için yemeklerini de yaptım.
1 bağ semizotu, 1 orta boy kuru soğan, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı domates/biber salçası, 2 olgun domates, 1 yemek kaşığı bulgur/pirinç (tercihe göre)
Semizotunu yıkayıp temizleyin, fazla küçültmeden doğrayın, bir kenarda bekletin.
Küçük bir tencereye zeytinyağını koyun, yemeklik doğradığınız soğanları pembeleştirin. Soğanlar pembeleşince salçayı ekleyip karıştırın.
Domatesleri küp küp doğrayın, tencereye ekleyin. Semizotlarını da ekleyin, tuzunu atın ve tencerenin kapağını kapatın, kısık ateşte pişmeye bırakın. Semizotu suyunu salınca 1 kaşık kadar bulgur ya da pirinç ekleyin. Yemeğiniz kısık ateşte kendi suyuyla pişecektir. Ancak biraz daha sulu severseniz su ekleyebilirsiniz. Bulgur ya da pirinç yumuşadıktan sonra altını kapatın.

TAZELERİN SALATASI
 
 Taze kelek, taze nane, taze soğan ve domatesin, zeytinyağlı güzel salatası...

GARNİTÜRLÜ ÇANAK ENGİNAR 
 
Dışı temizlenmiş çanak enginarlarımızı limonlu suda (kararmasın diye limon şart) 10 dakika kadar haşlıyoruz. Daha sonra havuç, bezelye ve patates karışımından hazırladığımız garnitürü de hafifçe haşlayıp çanakların içine dolduruyoruz. Dereotu ve zeytinyağı da bu salatanın vazgeçilmezi tabi...        

TAZE BÖRÜLCE SALATASI    
 
Börülceleri temizleyip 10 dakika haşlıyor ve üzerine sarımsak,limon ,zeytinyağı,tuz ekleyip soğuk servis yapıyoruz. Afiyetle.. 

                     EBEGÜMECİ                       
 
Salatası ve turşusu yapılan, kurutulunca çayı içilebilen bu bitki lkbahar mevsimiyle beraber, kırmızı, mavi ve beyaz çiçekli olarak çıkmaya başlar. Ekşimsi tadı olan yapraklarını ve körpe saplarını salatalarda kullanabiliriz
ebegümecini yaprak ve ince dallarıyla10dk kadar kaynatıyoruz. ardından üzerinde zeytinyağı (isteğe göre limon)ile servis ediyoruz.

 AKŞAM YEMEĞİNE, SALATA MASASI  
Şimdiki akşam soframızın ana yemek gibi bir yıldızı yok. İddiasız, sade, hafif ve üstelik de sağlıklı.
-Sarımsakla, zeytinyağında sotelenmiş bol karabiberli mantar
-Nar ekşili marul salatası
-Patatesli ,zeytinyağlı bezelye
-Hardal soslu, dana jambon parçalı renkli makarna
-Zeytinyağı, sarımsak, limon soslu ve dereotlu taze bakla

RENKLİ SOĞUK MAKARNA SALATASI

Yarım paket renkli makarna
( filiz makarna kullandım,6-7 dakika tuzlu suda haşlanacak)
4 dilim dana jambon (julyen doğranacak)
Salatalık turşusu (julyen doğranacak)
1 yemek kaşığı hardal ,yarım çay bardağı zeytinyağıyla karıştırılıp bu salatanın sosu hazırlanır. haşlanmış makarna da  tüm malzemelerle karıştırılır, isteğe göre süslemede konserve bebek mısır da kullanılabilir.

    KURU DOMATES SALATASI

Suryani Mutfağı birçok farklı lezzeti barındırır. Bu mutfağın en güzel örneklerini geçtiğim yıllarda uzun süre sonra Mardin'de yedim ve beğendim.  Eğer siz de kış aylarında benim gibi domates yerine kuru domates tercih edenlerdenseniz bu salata tam size göre derim. 1 su bardağı kurutulmuş domates
1 yemek kaşığı dövülmüş ceviz ,1 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı zeytinyağı ,7-8 dal maydanoz , toz kişniş
 Nar ekşisi, zeytinyağı ve kişniş karıştırılıp salatanın sosu hazırlanır. Domates kuruları üzerine kaynatılmış su konulur ve 5 dakika kaynatılarak yumuşatılır. Domatesler süzülüp sosla marine edilirler. Maydanoz yaprakları ayıklanıp, ince ince kıyılır ve salataya eklenir. Hepsi karıştırılıp harmanlanır ve salata kasesine konulur. Üzerine ince çekilmiş ceviz serpilip servis edilir.

SEBZE BAHÇESİ 
Çok kolay hazırlanan ama bir o kadar da sağlıklı ve lezzetli bir salata tarifi.Brokoli, Karnabahar, Bezelye, Havuç, Kırmızı biber, Mısır
sosiçin:Zeytinyağ,1 Limon ,3-4 diş sarımsak ,tuz ,az hardal
Brokoli, karnabahar, havuç, bezelye buharda haşlanır. Zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, limonsuyu, tuz ,isteğe bağlı hardal (ben kullanmadım)karıştırılıp, sos hazırlanır. Bir kapta haşlanan ve küçük parçalara ayrılan sebzeler ile doğranmış kırmızı biber ,mısır  ile karıştırılıp, harmanlanır ve servis edilir.

          KARİDES SALATASI 

Sizleri harika bir salata ile başbaşa bırakıp, bir süre blog yazmaya ara veriyorum. Zira buzdolabı tıka basa yemek doldu :)
500 gr karides
1 demet roka, 5 adet cherry domatesİstenilen miktarda mısır, dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, çekirdeği çıkarılmış yeşil zeytin
Sos için:2 yemek kaşığı mayonez(bu miktarı ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz)1 limonun suyu, tuz, zeytinyağı, az nar ekşisi
Rokalar yıkanıp, süzülür ve büyük parçalar halinde bir kabın içine doğranır. Üzerine doğranmış domates, yeşil zeytin ve mısırlar eklenir. Bir kapta mayonez, limonsuyu , tuz ve zeytinyağı mayonez kıvamını kaybedip, iyice sulanana kadar karıştırılır (mayonezi açmak için zeytinyağını arttırabilirsiniz. Burada mayonezin soslardaki alışılmış mayonez kıvamından daha sulu olması gerekiyor) Üzerine 1, 2 damla nar ekşisi katılır ve karıştırılır. Tavada zeytinyağı ısıtılır ve dövülmüş sarımsak eklenerek pişirilir. Diğer taraftan karidesler tavaya konulur ve yakmadan sotelenir (kızarıp, rengi hafif renk değistirinceye kadar çevrilir) Karidesler salata malzemelerinin üzerine konulup, sos sıcakken dökülür ve hepsi iyice karıştırılıp, harmanlanır.
PATLICAN MEZE
3-4 közlenmiş patlıcan
1-2 yeşil biber
2 domates3-4 diş sarımsak
Öncelikle biber, sarımsak ve domatesleri kavuruyoruz.
Közlenmiş patlıcanları doğruyıp kavrulan bu malzemelerle karıştırıyoruz. Ve nefis patlıcan mezemiz hazır. afiyet olsun 

KURU BÖRÜLCE SALATASI 
 
2 su bardağı kuru börülce
Maydanoz, taze soğan, sarımsak,limon,zeytinyağı.
Önceden ıslattığımız kuru börülcelerimizi yumuşayana kadar haşlıyoruz. çukur bir kapta minik minik doğradığımız taze soğan, maydanoz, sarımsakla karıştırıyoruz. limon, zeytinyağı ve az sirke ekleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
                                        
     SÜZME YOĞURTLU HAVUÇ
4-5 havuç, süzme yoğurt, sarımsak, tuz.
Havuçları rendeleyerek zeytinyağında kavuruyoruz. daha sonra sarımsalı süzme yoğurtla iyice karıştırıyoruz. Kuru nane ya da maydanozla süsleyerek servis yapıyoruz.
                                                     
 HUMUS 

  Humus Antakya ve Mersin yörelerinin güzel mezelerinden biri...Uzun zamandır yapmayı düşünüp ancak haftasonu zaman buldum. Sadece aperatiflerle doymayı bilen benim için humus bence ana yemek olabilecek kadar doyurucu ve besin değeri yüksek.Üzerine kavrulmuş dolma fıstığı konması da mümkündür ve çok hoş olur. Özellikle sarımsaksız yetim kalan, süslerken içine bol toz kırmızı biber, zeytinyağı,kimyon ve turşuyla donatılınca ihya olan caanım yemeklerden biri... 
2 su b. haşlanmış nohut(ya da nohutun toz hali)
1 çay bardağı tahin
1 limon, 3,4 diş sarımsak, zeytinyağı, tuz, toz kırmızı biber,kimyon
Önce nohutları haşlayıp kabuklarını soyun. (Çok vaktiniz yoksa soymadan da kullanabilirsiniz)Rondoyanohutları,tahini,limon suyunu ve sarımsağı koyun. Hepsini iyice püre haline getirin. Daha sonra tuz,zeytinyağı vs. ekleyin. En son üzerine toz biberli tereyağı gezdirin. 

  ŞİMDİ KEREVİZ ZAMANI 
Akdeniz mutfağının lezzetlerinden kereviz, salatası, çorbası, zeytinyağlı yemeği yapılarak tüketilebildiği gibi, birçok etli yemeğin de yan sebzesi olarak kullanılabilir. Yemeklere kendine özgü bir lezzet de katan kereviz, içerdiği değerlerle alternatif tıpta birçok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor. Bu kadar faydalı bir sebzeyi ben de havuç, patates ve soğan kullanarak şu tarifle pişirdim...
4 adet orta boy kereviz
4 adet havuç
1 adet orta boy soğan (piyazlık doğranarak)
yarım adet limon (suyu sıkılarak)
2 adet orta boy patates (ay şeklinde kesilerek)
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker 1,5 su bardağı su
1 adet portakal veya mandalin (suyu sıkılarak) 
Limonlu suya koyarak az beklettiğimiz kerevizlerin ortası açılarak içine havuç yerleştirilir. Yuvarlak halka şeklinde kesilir. Tencerenin altına piyazlık doğranan soğanlar yerleştirilir. Üzerine kervizler, patatesler, havuç dilimleri konur, şekeri, yağı, suyu ve mandalina suyu ilave edilir. Taze yaprakları iyice yıkanıp temizlenerek üstüne yerleştirilir.Bir taşım kaynatılır,tuzu ilave edilir. Kısık ateşte bir süre daha pişirilir. Afiyet olsun.

SOĞUK SALATALARIN GÖZDESİ 
Patates Çanağında Havuç Tarator       
 
4-5 adet patates  
1 çay kaşığı kekik, kara biber 1 tutam dereotu
1 yemek kaşığı tereyağı
yarım limonun suyu
tarator için
2-3 adet rendelenmiş havuç
1 kase sarımsaklı yoğurt
Haşlanmış patates çatalla ezerek, tereyağı, limon suyu, tuz ve baharatları ile yoğrulurak, dereotu eklenir ve soğumaya bırakılır. Tarator için rendelenmiş havuçlar biraz sıvıyağda kavrulur. soğuyunca sarımsaklı yoğurt ve tuzu ilave edilir. Ceviz de yakışıyor. Soğuyan patatesli harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp ortası çukurlaştırılıp tarator konulur, maydonoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir

SÜZME YOĞURTLU KÖZLENMİŞ PATLICAN
Közlenmiş patlıcan
Süzme yoğurt ,sarımsak
Patlıcanların (çekirdeksiz olmasına dikkat ederek) öncelikle közlenmesi ve kabuklarından sıyrılması gerek. Ardından közlenmiş patlıcanlar doğranır ve sarımsaklı süzme yoğurt ile karıştırılır.

FARKLI BİR TARİFLE ,BOL KİŞNİŞLİ PATATES SALATASI 
Patates salatasını sevmeyen yoktur herhalde. Her türden yeşilliği ve sebzeyi kaldırabilen patates salatasını şimdi biraz daha ekşi, acı ve mısırsever :) yaptık. 
3 adet haşlanmış patates
2 kaşık kadar haşlanmış mısır(ben dondurucuya koyduğum mısırdan kullandım ama konserve de kullanılabilir)
Küçük küçük doğranmış salatalık turşusu,taze yeşil,kırmızı biber
Maydanoz,bol kuru kişniş,isot,nar ekşisi,siyah ve yeşil zeytin

KIRMIZI BİBERİN TULUM PEYNİRİ ,CEVİZ VE MAYDANOZLA BULUŞMASI
 
 Bu tarifin ,közlenmiş kırmızı biber sevenlerin en sevdiği aperatif olduğunu düşünürüm. bizim evde de sevildiği için yaz kış sık sık yaparız. ana malzemenin kırmızı biber olduğu tarifimize kendi isteğimize göre peynir,ceviz,süzme yoğurt,maydanaz ya da dereotu gibi malzemelerden hangisini seviyorsak ekleyebiliriz
Közlenmiş ,kabukları soyulmuş biber
Maydanoz
Tulum peyniri( ya da başka bir peynir çeşidi)
Ceviz,zeytinyağı,sarımsak ve yarım limon
Közlenmiş biberlerin kabuğunu soyup içlerini temizleriz,dilimleriz. Sonra sarımsak,az limon ve zeytinyağından oluşan sosla karıştırırız.
Bu malzemeleri istediğimiz şekilde birleştirebiliriz. İster fotoğraftaki gibi ayrı ayrı istersek de tümünü bir tabakta karıştırarak salata gibi sunabiliriz.Afiyetle kalın

TAZE İÇ BAKLANIN EN NEFİS HALİ
Bu tarif benim için en özel ve en sevdiğim mezedir. Tarifi lezzetli kılansa dere otu ve sarımsağı zeytinyağında birleştirip bakla ile buluşturmakta gizli. Dere otunu mutfakta çok kullanmayanlara ilham olmasını dilerim.
Taze iç bakla bizim evin en sevilen sebzelerinden biri. Bu yüzden her yaz buzluğumuzu bu pek lezzetli sebzeyle tıka basa doldururuz ki kışın da yemek nasip olsun:)
Yarım kilo taze iç bakla
Bir demet dere otu
4 diş sarımsak, yarım limonun suyu, zeytinyağı, tuz
Taze iç baklalarımızı 15dk. kadar haşladıktan sonra süzer ve soğumasını bekleriz. Daha sonra zeytinyağımızın içine bol bol dere otu doğrama ve ardından sarımsak, limon suyu ve tuzu ekleyerek sosumuza iyice karıştırırız. Artık baklalar ve sosu buluşturma vakti geldi . Afiyetle kalın...

SÜZME YOĞURTLU PANCAR SALATASI
Pancar turşusunu sevmeyen yoktur herhalde, ayrıca kıpkırmızı rengi ile salatalarımızı da renklendirir.
Pancarla yapılan bu güzel soğuk aperatif ise hem kolay hem de sağlıklı...
Orta boy pancarlarımızı haşlıyoruz ve ardından iri rendeden geçiriyoruz. süzme yoğurda sarımsak ve tuz ekleyerek rendelenmiş pancarla süzme yoğurdu karıştırıyoruz. istediğimiz gibi bir süsleme ile sunuyoruz.

YUMURTALI BULGUR SALATASI

KEKİKLİ SEMİZOTU SALATASI

GÖBEK MARUL VE KELEKLE YAPILAN NEFİS CACIK 


KABAKLI APERATİF


TAZE FASULYE SALATASI






3 yorum:

  1. Ellerin dert görmesin. Sen yemekleri yapmaya devam et yiyen bulunur. (Hele ordan) bir tabak ver yiyeyim. Nurten :)

    YanıtlaSil
  2. Yarın akşama yemek düşünürken aklıma sen ve tariflerin geldi.Hemen aile fertleriyle görsellere bakıp en renkli ve canlı görünen tarifi seçtik. Bu site çok iyi oldu .Hele ordan malzemeleri getirin .Yemek yapasım geldi.

    YanıtlaSil
  3. taş ekmeği tarifin yakında yayınlanacak. Ama tabi lezzetini anlatamayız, yemek gerek

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...