Sohbet Dolu Sofralar

                                                  

KAYRA BEBEĞİN GÜNÜ

Kayra bebek yumuk yumuk elleri ve sevimli yüzüyle, kartopu gibi. Uslu uslu dinliyor konuşulanları, kucaktan kucağa geziyor. Bir de Sinem onunla konuşmaya başlayınca kahkahalarla keyife geliyor. Dilek'in değerlisi Kayra, aramıza katılalı 5 ay oluyor, biz de toplaşıp, ona bir hoşgeldin diyelim dedik. Bir de buraya nazar boncuğu koyduk ki bebişin keyfi hep yerinde olsun ...

 
Dilek de bizi bembeyaz tatlısıyla, peynirli böreği ve incecik yaprak sarmasıyla ve tadını çok beğendiğimiz farklı kurabiyesiyle ağırlıyor. Tariflerini birkaç güne kadar ekleyeceğim.

 Kurabiye, görünüş itibarıyla tuzlu, pastane kurabiyelerini andırıyor ancak tatlı ve ağızda dağılan kurabiyelerden. Zaten Emel ''Görünüşüne bakmayın tadı harika ''diyor ve bir de ekliyor ''Dilek tatlıda iddialıdır.'' Gerçekten, her iki tatlı da gayet güzel, diyorum ki Sinem bir kurabiye tarifinden bahsediyor, bize pişirecek ama bana tarifi vermeyecekmiş :(
 
 Zeytinyağlı yaprak sarmalar da oldukça güzeldi.

 Dilek, anneliğin yoğun koşuşturması içinde bize bu güzel lezzetleri hazırladı ve tatlı gülümsemesiyle de annellik ona çok yakıştı. Dilek'e Kayra bebeğiyle, sağlıklı, neşeli bir ömür ve mutlu bir hayat dileriz.








 


SICACIK BİR MUTFAKTA, ÖZGÜN LEZZETLER
Güzel bir sofra... Birbirinden lezzetli ve farklı tatlar... Bir de özgün bir sunum ve şık dokunuşlarla tamamlanmış görsellik var. Renkliliğiyle önce gözü, sonra yiyenin -bir büyüğün dediği gibi- damağını çatlatan bir sofra... Belli ki Suna mutfağında sevgiyle hazırlamış her şeyi...










Nerden başlamalı acaba... Bu tatları yemeden anlatmak zor. O zaman sözü fazla uzatmadan fotoğraflara geçmeli:)
Menümüz:
Gürcü tatlısı
Prenses pasta
Kerebiç(mamül)
Aşure
Patatesli kiş
Yoğurt soslu pancar
Brokoli salatası
Fava
Soslu bulgur köftesi(haşlanarak), Biber dolması (özenle hazırlanmış bir iç harcı var

 
Biber dolmasını oldukça pratik zeytinyağlılardan. Biberleri temizler doldurursun. Sen de mutlusundur, biberler de...Ancak bu dolmalık biberler iç harcın lezzetinden çok daha keyifli oturuyorlar servis tabaklarında:) Tarif için...

 Patatesli kişin ya da kek diyelim, malzemesi çok dengeli... Lezzeti çörek otu ile tamamlanmış. Kek ile ekmek arası bir tatla patatesli kiş, kahvaltılarımız ve çay saatleri için ideal.
Tam Suna'nın evinden çıkacakken aklıma gelen bu güzel kişin tarifi... Benim kalkma telaşımla yazamama durumum, yazmak isteme çabam, kalem nerde, kağıt yok mu gibi sorularım ve Suna'nın ''Çek çek fotoğrafını çek tarifin...''demesi... Ben de olduğu gibi koydum güzel yazısıyla...
(Ya da ben tembel miyim ne:))









Gürcü tatlısı favorilerimden...Ceviz ve hindistan cevizi harikalar yaratmış bu tatlıda...
Bir Suna klasiği:)
 

Bulgur köftesi ceviz ve maydanozla süslenmiş.
''Lezzetli yiyecekler zaten hep zararlı olur ''fikrini çürütüyor:)
Besleyici, sağlıklı lezzetli hem de çok hafif. Çok beğendim,çok...Tarifi için tıklayın, bakalım...
Şimdi gelelim en yeni keşfime... Sebebi bilinmez bir halde ''Numune'' diyerek:) adını durmadan karıştırdığım ''Mamül''ya da diğer adı ''Kerebiç''. Mersin ve Hatay yörelerine özgü bir tat. Hamuru oldukça rafine bir tada sahip. Her malzeme kendini bu tat için harcamış. Çok hafif, ağızda dağılan hamurun içinde sizi bir sürpriz bekliyor.Kendine özgü bir kalıpla şekil verilip içi bütün bütün hurma dolgusu ile nefis hale getirilmiş. Nefisti... Zaten usta ellerden çıktı. Funda bu davette aramızda yoktu ama mamülü ile davete renk kattı. Eline sağlık.
Yakın bir zamanda tarifini de alalım Funda'dan.   
Fava, zeytinyağı ve dereotuyla sunulmuş. Akşam yemeklerinin en güzel soğuk aperatifi olarak benim en sevdiklerimden...Tarifi için...



Renklilik masayı her zaman daha cazip hale getiriyor. Suna da sofrasını her anlamda rengarenk hazırlamış...Bu arada turşular çok güzeldi. salatalık, biber, havuç, minik kırmızı biber, çağla, acur... Karışık turşu kategorisinde çok çok başarılı... Karışık turşu böyle olmalı dedirtiyor. Hemen yapmalı bundan;)
 

Aşure malzeme çeşitliliği ve zenginliğiyle enfesti. Bu tarif bilinen genel aşure tariflerinin aksine nohut, kuru fasulye içermiyor. Nurten'in hüneriyle hazırlanan aşuremizin içinde akılınıza gelebilecek tüm kuruyemişler var. Fındık, yer fıstığı, ceviz, kuru kayısı, kuru dut, kuru incir, kuru üzüm, çiğ badem... Bir uyarı: Bu aşureyi yemek aşureden beklentilerinizi yükselteceğinden bir daha her aşureyi yiyememe alışkanlığı yaratacak.(Bu konuda ciddiyim, zaten gülücük de koymadım dikkat ederseniz) 







Aşure Tarifi için...










Yoğurt Soslu Küp Pancar, pancarlar soyulup kaynatılarak küp küp doğarnır ve üzerine sarımsaklı bol yoğurt konularak serviz edilir.
Güzel bir davetin kendini hemen belli eder. Dostlar güzeldir, sohbet hiç bitmez, çaya doymuşuzdur, bir daha buluşma hevesiyle günün sonuna gelirken yüzümüz güler...Ellerine sağlık...

  


 







BÖYLE OLSUN BEŞ ÇAYI
Sabahın en erken saatlerinde başlayıp, telaşla devam eden günlerin sonu böyle olsun isteriz... Koşuşturma dolu haftamız böyle sohbet dolu bitsin isteriz... 
Ebru, bu dileğimizi hissetmiş olacak ki hazırladığı lezzetler eşliğinde güzel evinin mutfağını açtı bize...



Ebru, lezzetli bir sofra ile karşıladı bizi. Onun neşeli halleri, güzel arkadaşlıkların sıcak sohbetleriyle buluşunca da soframız tadından yenmez oldu:)

Sıcacık çaylarla başlayan çay davetimiz, kızımız Cerennaz'ın hazırladığı bol köpüklü bir kahve ile bitti... Eline sağlık...
Menümüz(Tarifleri için üzerine tıklayınız)
Kısır(bol yeşilli, ev yapımı nefis turşu eşliğinde)
Börek(hımm, hangisinden alsam dedirtecek çeşitlilikte:) el açması ısırgan otlu, lorlu, patatesli)
Burma baklava
Tırtıl kurabiye
 

Güzel sunumlu, tırtıl kurabiyeler  küçük Beren'in favorisi...

 

 
Nefis cevizli baklava...
Lezzetine dayanamayan biri ucundan azıcık yemiş:)
Burma baklava oldukça lezzetli ve pratik hazırlanmış. Hazır baklava yufkaları tek kat ve her sıraya bir tane gelecek şekilde bol cevizli hazırlanmış. İnce oklava yardımıyla sarılarak üzerine tereyağı sürülmüş. Böyle bir kaba toplam 21 adet yufka kullanılmış. Şerbet 4şeker+4bardak su olarak ölçeklendirilmiş (iyice kaynatılmış). Çok beğendim:)
 
El açması börekler nefis. Uzun zamandır ısırgan otlu börek yememiştim. Böyle özenle hazırlanınca da ikinci dilime hayır diyemedim:)
 


   
ZEYTİN AĞACININ GÖLGESİNDE...
Kış kapıda... Kaçacak yer yok, en iyisi mi onu kapıda karşılamak ve şimdilerde varlığı tatlı gelmeye başlayan güneşe son kez yüzünü dönüp bahardan miras kalmış doğaya hoşçakal demek ...
Diye düşünüp, en iyisi mi bu ''hoşça kal'' merasimi, yüzlerce yıl yaşayan, Akdeniz efsanelerinde adı Ölmez Ağaç ya da Hayat Ağacı olarak geçen zeytin ağaçları içinde olsun diyerek Maviş'e gittik. Melek ve Ertan çiftinin küçük bir sebze bahçesi olan, nar ve zeytin ağaçları içinde aynı zamanda da denizle sarmaş dolaş olan şirin evi. Evle öylesine bütünleşmişler ki seve seve, renginden dolayı adını Maviş koymuşlar. Zaten bu şirin ev sevilmeyecek gibi de değil. Her gideni küçük verandasındaki sarı sedirle karşılayıp, toprağındaki türlü türlü sebze ve meyveyle besleyen bu güzelliğe doyulamaz. Ve tabi benim için bu güzellik; sohbet, güler yüz ve nefis yemeklerle buluşunca da güzel bir cumartesi yaşanmış olur.
Güzel yemekler demişken:
Izgarada çipura
Zeytinyağlı yaprak sarma
Peynirli gül böreği
Zeytinyağlı brokoli
Mevsim salatası ve ev yapımı nefis turşu



Bahçede ne ararsanız var.
Kış ürünü verecek olan incir ağacının incirleri tatlı tatlı bekliyor dallarda, 
semizotları taptaze, ebegümeci tam toplamalık kıvamda... 

 

 
 
       Narlar son yağmurlardan dolayı biraz keyifsiz görünüyor ama içini açınca mükemmel, börülceler pırıl pırıl, asma yaprakları yeni sürgünler için sabırla ilkbaharı bekliyor. 
 
 

 
 Biberiyeler mis gibi çiçek açmış, börülceler dallarında pırıl pırıl toplanmayı bekliyor, kırmızı biberler kurutulmaya bırakılmış ve ebegümeci ile bir arada bayağı güzel görünüyorlar.
 Bu da bahçenin kızı... Ev sahibi Melek, onu mis kokulu sardunyaların arasına yerleştirmiş.
 
Zeytinlere gelirsek, benim için en mükemmel ağaç türü...Anadolu’daki büyük serüveni, mitolojideki yerleri, sunduğu o altın sıvıyla yarattığı sağlık mucizeleri, ilkçağlardan günümüze gelen kullanımı ve bugünkü hayat içindeki yerine kadar her yönüyle tabiata ilgimi alabildiğine genişletiyor. Bugünlerde ise gölgesinde bize de yer açıp dallarında dolgun kara zeytinleriyle kışı bekliyor 
 
 
 

  BİR PAZAR GÜNÜ
BÖYLE GÜZEL

 
 
Kasımın 4'ü... Baktık ki hava sonbahara uymayacak kadar ılık bugün. En iyisi toplanıp güzel bir pazar günü geçirmek...
Bugün Nilgün çayını demliyor. Eve birileri geleceği zaman mutfakta koşturarak bir şeyler hazırlayıp bir yandan beceriyle sofrayı kuruyor, ben iki arada bir derede hem sohbet ediyor hem de sofranın fotoğraflarını çekiyorum. Her zamanki özenle soğuk aperatiflerini, güzel tatlılarını, nefis böreğini yapmış. Kısırı da enfes olmuş. Sofradan kareler aldıktan sonra tek tek yemekleri de çekmeye niyetleniyorum ki Küçük Egiş köstebek pastadan istiyor. Sonra bakıyor ki ablası , pastanın fotoğrafını çekecek ''Tamam'' deyip bekliyor o da elinde tabağıyla...

 
Menümüz...Ūzerlerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.
Kısır
Börülce salatası
Patlıcan meze
Havuç meze
Peynirli börek
Havuç topları
Köstebek pasta
Kalburabastı
Közlenmiş kırmızı biber meze
Ev yapımı kırma zeytin ve turşu
                                     


 İŞTE GELDİ HAFTASONU!
Öğle Sonrası ,Çay Molası ...
 
Yoğun işler ve mevsim değişikliklerinden dolayı yaşanılan uzun kafa karışıklıklarından :) bir nebze olsun sıyrılmak için güçlü bir yemek terapisine ihtiyaç vardı. Bu rahatsızlıktan:) ötürü ne pişirmeli, ne yapmalı derken, o da olsun bu da olsun deyince birbirinden farklı,lezzetli tatlar ortaya çıktı. Sağlam bir menü için yaptığım iki günlük hazırlıkla cuma günü ''Öğle Sonrası, Çay Molası ''verdik. Her defasında ,zengin çay sofralarıyla oturup kalktığımız dostlar bir araya geldik. Bu hanımlara ''Ne yedirmeli ,Ne içirmeli ?''diye çok düşünmemek gerek zaten . En güzel kabak çiçeği dolmalarını, haşhaşlı çörekleri, yulaflı kurabiyeleri, börekleri, taş ekmeğini, kısırı yapan bu bayanlar lezzetin değerini bilirler... Ve itiraf etmeliyim ki içimdeki ''Yemek Cinini'' ortaya çıkaranlar da onlardır ;)
İşte menümüzün lezzetleri...
Ūzerlerine tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz.
Yoğurt soslu bulgur köftesi
Közlenmiş soslu patlıcan
Farklı bir patates salatası
Közlenmiş kırmızı biber mezesi
Ev yapımı, domates suyunda hazırlanmış acı biber turşusu
Tuzlu gevrek kurabiyeler
Çiğ börek
Cevizli kalburabastı
Vişneli cheese cake
Revani
Tozlu kurabiye
 


11 yorum:

  1. BAŞARILAR DİLERİM HER ZAMAN TAKİP EDECAM SERAP

    YanıtlaSil
  2. ikramlar süper foto süper bloğ süper bundan sonra seniin takipçinizzzz ebru-seçil

    YanıtlaSil
  3. Ne güzel sofralar...İmrendirdiniz bizi. Açelya/İzmir

    YanıtlaSil
  4. tarifler güsel. teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Başak'cım Çok teşekkür ederiz Kayra' mıza çok güzel bi anı oldu ellerine sağlık,bugün bizim için de çok güzel bir gündü hepinize sonsuz teşekkürler.(Dilek Soydan Karataş)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin de ellerine sağlık Dilek. Kayra' ya güzel ve sağlıklı bir ömür dileklerimizle...

      Sil
  6. Bütün tarifler süper :))) hepsini tek tek denemek istiyorum ... başarılar dilerim ... GÜLTEN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğendiğine sevindim.Denizli'den renkler de katalım bu sayfalara:)

      Sil
  7. Başakçım tarifler ve sunumlar süper. Ellerine sağlık.
    Kezban

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...