Ana Yemekler


EKŞİLİ SULU KÖFTE
‘’Köfte, Türk mutfağının önemli yiyeceklerinden biridir. Kıymanın değişik şekillerde kızartılmış halidir ve pek çok çeşidi bulunur.'' diye yazmış internet ansiklopedisi sayın Wikipedia. Köftenin her hali güzel. Hemen her yemekle de tamamlanabiliyor. Patates kızartması, püre, salata, pilav, patlıcan ve diğer birçok sebze yemeği…Üstelik yapımı pratik ve içine dilediğimiz malzemeleri ekleyerek de özgünleştirebileceğimiz tatlardan. Ülkemizde de birçok ilin kendine has köftesi var. En popüler olanları Tekirdağ köftesi, İnegöl köfte, Akçaabat köftesi, Adapazarı Islama Köfte, İzmir köftesi, Çiğ köfte, İçli köfte ve Biga köftesidir. Tüm bu çeşitler dışında en farklı tarif ise ekşili sulu köfte. Bu tarifin de birçok versiyonu var. Tavuk suyuyla yapılan terbiyeli tarifi, patates veya havuç eklenerek yapılan salçalı tarif veya sadece köfte ile yapılan ekşili tarifi-ki bu son tarif yanında arkadaş olarak güzel bir pirinç pilavını hak eder.
Ben bunların arasında ekşili olanı severek yerim. Ekşisini ister bol limon suyu istersek de bir parça limon tuzuyla sağlayabilir veya her ikisini de kullanarak duble ekşili yaparız:)
Ekşili sulu köftenin iki resmini koydum, tarifini yazdım. Blogtaki  ana yemekler arasında lezzeti ve pratikliğiyle bence ilk üçe girer. (tabi malzeme oranlarına uyarsak ve yemek yapma keyfimiz de yerindeyse:))Afiyet olsun…
Köfte için:
Yarım kilo yağsız dana kıyma(iki kere çekilecek)
İki yemek kaşığı pirinç veya köftelik bulgur
Karabiber ve tuz
Çok ince ve yemeklik doğranmış 1 baş soğan yağda pembeleşinceye kadar bir tencerede kavrulur. Sonra pembeleşen soğanlar salçayla biraz daha kavrularak iyice yumuşatılır. Tenceremize bu işlemin ardından sıcak su ekleriz ve suya istediğimiz orandaki ekşiliği sağlayacak limon ya da limon tuzunu ekleriz. Daha sonra da köftelerimizi suya atıp pişmeye kısık ateşte pişmeye bırakırız.
 (Bazı tariflerde köfteler una bulanarak atılıyor ama bu bence yemeğin salçalı suyunu bulanık bir hale getiren yanlış bir uygulama)
 
EN GÜZEL TARİFİYLE, BİBER DOLMASI
1 kg dolmalık küçük biber
2 su bardağı pirinç
2 kaşık domates salçası
2 iri baş kuru soğan
1demet dere otu 1/2 demet maydanoz
Karabiber,kimyon,tuz,bolca nane
1 su bar. z.yağı
Biberler dolmalık hazırlanır. Pirinçler yıkanarak süzdürülür. Soğanlar küp küp doğranıp z.yağında pembeleştirilir. Salça eklenir daha sonra pirinç eklenir ve bir süre kavrulur. Sırayla maydanoz,dereot,nane,tuz ve baharat eklenir.1 su bardağı sıcak su ile demlenmeye bırakılır. İç harcı soğuyunca biberler doldurularak ağızları domates dilimleriyle kapatılır. Ağızları yukarı gelecek şekilde tencereye dizilir. Biberlerin yarısına gelecek şekilde az tuzlu sıcak su eklenerek üzerine bir miktar yağ gezdirilerek önce harlı suyu azalınca kısık ateşte pişirilir.

TAZE FASULYE MENÜSÜ 
 
Bir sevdiğim şöyle der ''Taze fasulye, pirinç pilavı ve cacık olsun, her gün yerim.'' Doğrudur. Bu üçlü, zeytinyağının da katkısıyla enfes bir menü oluşturur. Ama ben bu defa fasulyeleri Mardin'den gettirdiğim pilavlık bulgurla buluşturdum ve üçlemeyi de turşu ile tamamladım.
Sinem bize haftaiçi, çalıştığı ilçeden taptaze çalı fasulyeler getirmiş. Soğan, birkaç diş sarımsak, az salça ve domates ile neredeyse susuz (çünkü kendi suyunu pişerken zaten bırakıyor) denebilecek bir şekilde pişirdim. 
Bulgur pilavını ise iyice kavrulmuş şehriyeyle daha çok beğeniyorum. Yanına illa ki sulu bir yemek olsun derseniz de taze fasulyenin yakıştığını söyleyebilim.
     
 KREPLE SARILMIŞ NEFİS KÖFTELER      
     
Krepi bir de böyle yiyelim.
Krep Hamuru İçin:
1 su bardağı un
1 su bardağı
süt
1 adet
yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Köftesi İçin:
250 gr köftelik kıyma
1 adet orta boy kurusoğan,4diş sarımsak
1 adet orta boy
domates
2 dilim bayat ekmek
1 tatlı kaşığı ince doğranmış maydanoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 adet
yumurta
 Köfte harcını hazırlamak için; soğanın,sarımsağın kabuklarını soyup rendeleyin. Bayat ekmekleri ılık suda 2 dakika bekletip, suyunu sıkarak alın. Köfte harcı için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alın. Tüm malzemeler iyice özleşene kadar yoğurun. Köfte harcından elma büyüklüğünde parçalar koparın. Avucunuzun içinde yuvarlayıp yassı ve uzun şekil verin. Köfteleri düz bir tabağa dizip buzdolabına kaldırın. Köfteleri 15 dakika beklettikten sonra yağsız tavada önlü arkalı pişirin. Krep hamurunu hazırlamak için tüm malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Tavaya sıvıyağ alıp kızdırın. Krep hamurundan bir kepçe alıp tavaya dökün ve önlü arkalı pişirin. Krep hamuru bitene kadar işlemi tekrar edin. Domates sosunu hazırlamak için; domates ve sarımsağı rendeleyin. Küçük bir sos tavasına alıp sıvıyağ, tuz, karabiber ilave edin. Kıvamı koyulaşana kadar orta dereceli ateşte pişirin. Her bir krebin ortasına bir köfte koyup rulo şeklinde sarın. Köfteli sarmaları orta derinlikte fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine domates sosunu dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Köfteli sarmaları domate sosuyla beraber servis tabağına alın. Üzerine kaşar peyniri serpip servis yapın. 
 
SOĞAN DOLMASI
Acı olan soğan, pişince nasıl tatlımsı olur? İşte bu tarif, pişen soğanın kokusunun kaybolduğu soğan dolması. Değişik bir dolma yapmak isterseniz, buyrun soğan dolmasına;
2 su bardağı bulgur
300 gr. yağlı kıyma
1 orta boy soğan,3 diş sarmısak
1 yemek kaşığı biber, bir yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı nar veya erik ekşisi, sumak da olur.
8-10 dal maydanoz, dereotu
1 tatlı kaşığı kişniş,1 er çay kaşığı kimyon,yenibahar, karabiber
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,tuz
Ayrıca: 4-5 adet iri soğan
Sos malzemesi: 1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
Bulguru yıkayın. Eti, ince doğranmış maydanozu, sarmısak ve soğanı ince ince kıyıp ekleyin.
Diğer malzemeleride ekleyip iyice yoğurun. İçi yumuşak olsun diri kalmasın istiyorsanız, 1 su bardağı kadar su ilave edin.Soğanları soyun. Bıçakla bir kenarından tam orta kısmına kadar kesin. Soğanları kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika kadar haşlayın.
Dikkatlice soğanın katlarını ayırın. İç kısımda kalan kısımlar hala çok diri ise onları ayırdıktan sonra yeniden 1-2 dakika daha haşlayabilirsiniz.Ayırdığınız her katın kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden koyup sarın ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirin.En ortada kalan kısımları da dolmaların aralarına koyun. Pişmiş soğan antibiyotik gibidir:) Asma yaprağınız varsa, sarıp dolmaların arasına koyabilirsiniz. Birbirlerine çok yakışıyorlar. Salçayı kavurup üzerine 3 bardak kadar su ekleyip, dolmaların üzerine dökün.Dolmaların üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca altını kısıp, 1 saat kadar pişirin

SEBZELİ KÖFTE 
Çok kolay ve lezzetli bir yemek. Ayrıca çok sağlıklı…
400 gr. Kıyma
1 adet soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
Biraz maydanoz
Tuz, karabiber, kimyon
2 adet pırasa
2 adet kereviz
2 adet patates
1 adet havuç
Sebzeleri irice doğrayıp tepsiye alın. Üzerlerine biraz tuz serpip karıştırın. Köfte malzemeleriyle köftenizi 10 dakika süreyle yoğurun. İstediğiniz boyda köfteler hazırlayıp, sebzelerin üzerine dizin.1 tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı suda ezip köfte ve sebzelerin üzerine dizin.Üzerini bir alüminyum folyoyla kapatıp 200 derecelik fırında 1 saat kadar pişirin.Fırından almadan 15 dakika önce yemeğin üzerinden folyoyu alıp üzerilerinin hafif kızarmasını sağlayın.Afiyet olsun.  

KURU BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI
Nohut, fasulye, börülce kış sofralarına çok yakışıyor. Bir de işin içine pilav girdi mi hem doyurucu hem sağlıklı. Yapımı çok kolay olan bu yemeği sadece turşu veya ayranla bir öğün olarak sunarsınız.
1.5 su bardağı pilavlık bulgur
3 su bardağı su
1 çay bardağı kuru börülce
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tereyağı
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı
8-10 dal maydanoz
Akşamdan ısladığınız börülcenin suyunu süzün ve 20 dakika kadar haşlayın.Soğanı yemeklik doğrayıp yağda sarartın.Salçasını katıp karıştırın. Bulgurunu ve suyunu ekleyin.Börülceler az diri kalmışsa hemen pilava ekleyin. Tam pişmişse ocaktan almaya yakın ekleyin.Bulgur suyunu çekmeye yakın altını kapatın.Maydanozları küçük doğrayıp üzerine ilave edin.Ağzını kapatıp 20 dakika kadar dinlendirin.Pilavınız servise hazır.                                                

      KIYMALI LAHANA SARMASI
           1 adet orta boy sarmalık lahana (haşlanarak)
250 gr orta yağlı kıyma
1 kase dolusu pirinç
1 tutam dere otu (kıyılarak)
1 tutam maydonoz (kıyılarak)
2 yemek kaşığı domates salçası
2 adet orta boy domates (rendelenerek)
1 yemek kaşığı kuru nane
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
Haşlanan lahanalar sarılabilecek şekilde ayrılır.İç malzemesi karıştırılarak hazırlanır.Lahana yapraklarının içine konularak sarılır.Pişirirken bir çay bardağı su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir. Afiyet olsun.

 BADEMLİ PİLAV YATAĞINDA KUZU BUT 
Bayram geliyor gelecek derken hem 5 günlük bir tatil hem de nefis bir bayram yemeğinin keyif durağında ailecek beklemeye koyulduk. Birkaç hafta bayram yemeği hazırlamak için sabırsızca bekledikten sonra geleneksel bayram yemeğimizi paylaşmanın sırası geldi. Bayramların vazgeçilmez malzemesinin de et olduğunudüşünerek ana yemeği bademli iç pilav eşliğinde kuzu budu olarak seçtik. Yanında tereyağında kavrulmuş pirinç tanelerinin badem, karabiber, maydanoz ve kuşbaşı etle buluştuğu mis kokulu bir pilav var. Bayram ise bereketini geleneksel sütlacın bol tarçınlı,fındık parçacıklı bir süslemenin aşuremsi kıvamıyla hissettiriyor. 
Yemeğin sahibi annem olunca tarifleri detaylı bir şekilde yazmak için pişirirken iyice öğrenmem gerekti. Sütlaç için... 
 
GELENEKSEL BİR LEZZET SEMBUSEK
İç malzeme olarak lahmacundan hiçbir farkı bulunmayan sembusek lahmacun hamuruyla hazırlanıyor. Yuvarlak şekillerde çok kalın olmadan açılan hamurlara iç malzeme istenilen yoğunlukta konularak kapatılır. Üzerine yumurta sürülerek fırında pişirilir.

KABURGA DOLMASI

                                                   Tarifi yakında yayınlanacak


7 yorum:

  1. çok güzel tarifler teşekkür ederim her zaman takip edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başarılar Başak çok güzel tariler farklı lezetler. Ama en güzeli but YANİ DUBA. Ayten adnan

      Sil
  2. Beğendiğinize sevindim. Farklı tariflerinize açık blog

    YanıtlaSil
  3. Ne güzellll.sibel

    YanıtlaSil
  4. Kuzu but tarifini bekliyorum. fırında mı pişirildi tencerede mi. tam tarifi nasıl?SEDA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok büyük bir tencerede pişirildi ,öncesinde ise kızmış yağda ön ve arkası mühürlendi

      Sil
  5. Hocam Ben Öğrenciniz Işıl Blogunuzu Çok Beğendim :)Eve Geldim Mi Hemen Sizin Sayfanıza Girdim

    YanıtlaSil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...