Hamur İşleri ve Tatlılar

YUMUŞACIK PEYNİRLİ POĞAÇALAR
1su bardağı yoğurt
2 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 çay kaşığı şeker,1 çay kaşığı tuz
Bir yumurta(üzeri için), aldığınca un
Yoğurma kabına ılık suyu dökerek içerisinde maya ve şekeri eritin. Sıvı yağı, yoğurt, tuz ve alabildiğince un ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur kabının kapağını kapatarak kalın bir örtü ile sıcak kalmasını sağlayacak şekilde sarın ve yarım saat ile bir saat arasında dinlendirin. Hamurunuzun mayası geldiğinde dilediğiniz gibi şekil vererek üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz üzerine susam ekebilir, içerisine peynir ya da rendelenmiş haşlama patates koyabilirsiniz. Uzun süre bayatlamıyor:)Afiyet olsun..
Not: Malzemeleri bu oranları sabit tutarak yarısını ya da iki katını gibi kendiniz çoğaltıp azaltabilirsiniz.

PRENSES PASTA


 
1 paket çikolatalı fındıklı puding
Yarım litre süt
1 paket bebe bisküvi
1 paket sade krem şanti
Fındık, çikolata rendesi
 Puding yarım litre sütle pişirilir. 10 gram tereyağı ilave edilerek karıştırılır. Bisküviler iri parçalara bölünerek pudinge karıştırılır. Altı hafif ıslatılmış bir tepsiye bu karışım dökülür. Üzeri düzeltilir ve soğumaya bırakılır. Daha sonra krem şanti usulünce hazırlanarak tepsideki malzemenin üzeri kaplanacak şekilde yayılır. Buzdolabında soğutulur. Üzeri fındık ,çikolata rendesi ile süslenir. Tercihen bir gün sonra sevis edilir.



TAHİNLİ, CEVİZLİ NEFİS TATLI
Bugün Serpil elinde tatlı tabağıyla gelmiş. Tahinli, cevizli tatlısını neşeli neşeli ikram ediyor bize. Baktık ki hem lezzetli hem yapımı kolay, tarifini almamak olmaz deyip bir de buraya yazdım. Eve gelince pişirdim bu güzel tatlıyı. Bir tepsi kadar oldu. Komşuya ve arkadaşlara da tattıralım dedim, biraz daha var mı diyen oldu, daha ne demeli bunun lezzetine...
Büyük bir fırın tepsisi için ölçümüz :
(Yaklaşık 9-10 sıra oluyor. Her sırada 3 kat baklavalık yufka kullanılacak)
Hazır baklavalık yufka
2 su bardağı tahin
2 Su bardağı toz şeker
1 su bardağı tereyağı (isteğe göre sıvı yağ)
          Ufaltılmış ceviz içi
Öncelikle tahin, yağ ve şekeri iyice karıştırıp bir sos hazırlıyoruz. Ardından ilk sıra için, ilk yufkamızı sererek üzerine tahinli sostan iyice sürüyoruz. Sürdükten sonra ikinci yufkayı bunun üzerine örtüp ikici kata tekrar tahinli sostan sürüyoruz. Sonra üçüncü yufkayı bda unun üzerine örtüp tekrar tahinli sostan sürüp, bu son kata bir de bol ceviz serpiyoruz. sonra uzun kenardan başlayacak şekilde yufkaları dikkatlice sarıyor ve yağlanmış kağıt serili tepsiye diziyoruz. Ardından dilimliyoruz. piştikten sonra dilimlemek zor olduğundan mutlaka pişmeden dilimleyelim.Tatlımızı 170 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz.
Not: Bu tatlıya belki şekeri daha az koyup, sosa biraz da pekmez katabiliriz diye düşündüm. Ne dersin Serpil:) Tahin ,pekmez yani, ayrılmaz ikili:) Ama bu ilk denememde uygulamadım, daha sonra mutlaka deneyeceğim. Nefis olur bence...

PIRASA SEVDİREN KEK
 
Yılda sadece bir defa pırasa pişiren, başarısız bir pırasa tüketicisi olarak, bu keke bu adı vermek bana uygun geldi. Tadı, börekle kek arası. Seyhan'dan aldığım bu tarifin adı da aslında pırasalı börek. Ne derseniz deyin, pırasa ile yapılabilecek nadir hamur işlerinden biri. Ben kelepçeli kalıpta denedim, bayağı kalın bir kek oldu. Ancak ince dilimler halinde tüketmek isteyenler geniş bir tepside pişirebilirler.
500 gram mısır unu
1 su bardağı un
3 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 paker kabartma tozu
1 kg pırasa, 1 baş soğan
Tuz ve karabiber
Pırasaları yeşil kısımlarıyla birlikte ince ince kıyıyoruz. Doğranmış soğan ve baharatları da üzerine eklediğimiz pırasaları az sıvı yağla kavuruyoruz. Onlar kavrulurken başka bir kapta diğer tüm malzemeleri yoğurup elde ettiğimiz bu hamura pırasamızı ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Hazır olan hamurumuzu ısıtılmış fırına koyarak üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.

TIRTIL KURABİYE
125 gram yumuşatılmış margarin
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 yumurta
1 kaşık sirke
yarım çay bardağı pudra şekeri
3 su bradağı un
1 çay kaşığı karbonat
Tüm malzemeler karıştırılarak yoğrulur ve tırtıl kurabiyenin kendine özgü kalıbıyla şekil verilir... ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirilip, üzerine pudra şekeri ile servis yapılır.

SÜTLAÇ
Geleneksel bir sütlaç tarifinde, fazladan pirinç unu, nişasta gibi ilaveler olmaz. Süt, şeker ve pirinç çok az da tuz sütlaç yapmak için gereken malzemelerdir.Sütlaçta tuz ayarı da çok önemlidir. Tuz, tatlılarda şekerin tadını daha etkin yapmak için kullanılır.
2 su bardağı pirinç
3 litre süt(günlük süt tercih edilirse daha lezzetli olur)
3 su bardağı su
1 fiske tuz
2.5-3 su bardağı şeker
Pirinci yıkayıp bir tencereye alın.Üzerine 3 su bardağı sıcak suyu ekleyip 15 dakika kadar haşlayın. Pirinci suyuyla beraber diğer tarafta kaynayan sütün içine aktarın. Ocağın altını kısıp, sık sık karıştırarak pirinç iyice açılana kadar pişirin. İndirmeye yakın, içine tuz ve şekeri ilave edin. Sıcakken kaselere paylaştırın.
Dikkat edilmesi gereken noktalar: Pirinç direkt olarak süte eklenirse açılma süresi oldukça uzuyor. Ön haşlama yaptığımız suyu, hem vitamin, hem nişasta kaybı olmasın diye dökmüyoruz. Bu su sütlacın özleşmesini sağlayacaktır. Eğer kıvamı koyu gelirse, az su daha su ekleyip 4-5 dakika daha pişirin. İsterseniz sütlacı ateşten aldıktan sonra biraz vanilya ekleyebilirsiniz. Şeker miktarını damak tadınıza göre arttırabilir, azaltabilirsiniz.
 
AŞURE
Aşure malzeme çeşitliliği ve zenginliğiyle enfes. Bu tarif bilinen genel aşure tariflerini aksine nohut, kuru fasulye içermiyor. Nurten'in hüneriyle hazırlanan aşuremizin içinde aklınıza gelebilecek tüm kuruyemişler var. Fındık, yer fıstığı, ceviz, kuru kayısı, kuru dut, kuru incir, kuru üzüm, çiğ badem...
1 çay bardağı süt
Yarım çaybardağı pekmez
2 paket vanilya
1 fiske tuz (Tuz, tatlılarda şekerin tadını daha etkin yapmak için kullanılır.)
isteğe göre portakal kabuğu
1 su bardağı aşurelik buğday(önceden ıslatılmış)
Yarım çay pekmez
Tüm kuruyemişlerden 1 çay bardağı(şeker kullanılmıyor, kuru meyveler yeterli şekeri veriyor)
Buğday yeterli miktarda suda haşlanır. iç malzemelerden katı olan fındık, badem, portakal kabuğu gibi sert malzemeler aşurelik buğdayın üstüne eklenerek yumuşatmak için kaynatmaya devam edilir. Burada tencerenin susuz kalmamasına dikkat edilmeli. ardından yumuşak malzeme kuru kayısı, incir, üzüm vs. eklenir ve yine hafif yumuşatma amacıyla kaynatma devam ettirilir. bunun sonunda tuz, süt, vanilya ve pekmez eklenerek bir süre daha kaynatma işlemi devam ettirilir. aşurenin suyu iyi ayarlanmalı, ne çok katı ne de çok sıvı olmamalı. bu kaynatma sürecinde istenilen kıvam tutturuluncaya kadar sıcak su eklemesi yapılabiliyor. son olarak süslemede ceviz,fındık,nar vs. kullanıyoruz.(12-13 kaselik bir ölçünün tarifi
 
KAYISILI, CEVİZLİ BİSKÜVİLER
Son zamanlarda keşfedip, çok sık yaptığım bu güzel kurabiyeyi sonunda yayınladım.
Müthiş bir lezzet...
Bir su bardağı normal un
Bir su bardağı tam buğday unu
Bir yemek kaşığı yulaf unu
125 gr. tere yağı (yarım paket)
2 adet yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu ve vanilya
2 çay kaşığı tarçın
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi,1.5 çay bardağı iç ceviz ,1 çay bardağı doğranmış kayısı
Soğuk tereyağını iki su bardağı unla beraber rondo veya robottan geçirin. Yoğurma kabına alıp tarçın, ceviz ve kayısı dışındaki bütün malzemeleri ekleyin ve orta sertlikte bir hamur yoğurun. (klasik kurabiye hamurundan birazcık daha sert olsun)Tarçın, bıçakla küçük doğranmış ceviz ve kayısıyı da ekleyip hafifçe yoğurun.
Çok az un serptiğiniz bir zeminin üzerinde hamuru merdaneyle 0.5 cm. kalınlığında açın.İstediğiniz bir kalıpla veya bardakla kesip çok az yağlanmış tepsiye dizin. (Ben yağlamadım biraz yapışma oldu.) Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında bisküvileri hafif sararana kadar pişirin. bu sararma çok kısa sürede oluyor
 SOSLU KÜÇÜK KEKLER
Nefis bir kek tarifi var sırada. Belli bir adı yok sanırım. Aslında tek kişilik pasta da diyebiliriz. Hem görüntüsü, hem lezzeti çok güzel.
4 yumurta
1.5 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağının üçte ikisi kadar zeytin yağı
3 su bardağı un
2 paket kabartma tozu
Yarım portakal kabuğu rendesi veya bir tatlı kaşığı vanilya
Sos malzemeleri
3 su bardağı süt
1 su bardağı su
25 gr. kakao (2 yemek kaşığı)
5 yemek kaşığı toz şeker
80 gr. bitter çikolata
Bulamak için: Hindistan cevizi
Öncelikle sosu hazırlayın. Sos için: Çikolata haricindeki bütün malzemeyi tencereye alıp ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan aldıktan sonra içine çikolatayı ekleyin ve soğumaya bırakın. Soğurken ara sıra karıştırmayı unutmayın ki kaymak bağlamasın.
Yumurta ve şekeri kabarana kadar 3-4 dakika boyunca çırpın.Sütü ve yağı ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin ve yeniden çırpın.Hamuru yağlanıp unlanmış veya pişirme kağıdı serilmiş bir tepsiye dökün.Hava kabarcıklarını yok etmek için, tepsiyi yere bir kaç kez vurun.
Sıcak veya soğuk farketmez, 200 derecelik fırına kekinizi döküp 20-25 dakika kadar pişirin.
Kek soğuyunca istediğiniz büyüklükte dilimleyin. Mümkün olduğu kadar küçük olması daha iyi olur.
Kare şeklinde dilimleri sosa hızlı bir şekilde batırıp çıkarın. Bu işlemi çok hızlı yapmalısınız, aksi halde kek bütün sosu içine çekebilir, o zaman kesilince 2 renkli görüntüyü elde edemeyebilirsiniz.
Sosa buladığınız kekleri bir tepsiye dizin.Sonra tek tek hindistan cevizine bulayın. 2 saat kadar dinlenen kekiniz servise hazır. Afiyet olsun.
REVANİ
1 su bardağı irmik
3 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
 2 su bardağı su
4 adet yumurta
Hamur kabına sıvı yağ konarak mikserde çırpa çırpa kar gibi beyazlatılır. Çırparken azar azar şekeri ilave edilip yedirilir. Sonra irmiği azar azar katıp çırpmaya devam edilir. Sonra yumurtalar kırılarak 10 dakika kadar mikserle çırpılır.Fırın tepsisi yağlanıp, hamur dökülüp kaşıkla düzeltilir. Kızgın fırına verilir.
Ayrı bir yerde şekerle su bir tencerede kaynatılıp şerbeti yapılır.Tatlı hafif kızarınca çıkarıp bir miktar şerbet dökülerek fırına tekrar verilir. Şerbeti çekince arta kalan şerbet dökülüp tekrar fırına verilip şerbeti çektirilir. Fırından çıkınca  kesilip soğutulur
 CEVİZ EZMESİ
Burdur'un Ceviz Ezmesi çok meşhurmuş. Yerinde yiyemedim çünkü henüz yolum düşmedi Burdur'a. Eğer cevizi seviyorsanız mutlaka bu tadı deneyin derim hayran kalacaksınız. Ceviz ezmesi; ceviz, irmik ve şekerin eşit miktarda karıştırılmasından yapılır. Taze olmayan, kararmış olan, eski mahsul olan cevizler asla kullanılmaz.
500 gr irmik, 500 gr dövülmüş ceviz
500 gr şeker, 1 su bardağı su
Bir tencereye su konulur, ısıtılır ve ılık hale getirilir. Şeker bu suyun içinde dökülür ve eriyene kadar karıştırılır. Şeker eriyince tencereye irmik ve dövülmüş ceviz eklenir. Hepsi iyice karıştırılır. Kıvama gelen bu karışım, pudra şekeri serpilmiş bir kaba dökülür. Karışım kaşığın ters yüzü ile aynı kalınlıkta yayılır, iyice bastırılarak sıkıştırılır. Soğuyunca baklava dilimi ya da istenilen şekilde kesilip dilimlenir. ceviz ezmesinin, biri malzemeleri diğeri de kavrulma, pişirilme, kızartılma gibi ısıl işlemlerin olmayışı gibi iki önemli özelliği var. Şerbet sıcakken içine ceviz ve irmik koyulup karıştırılıyor. Böylelikle ceviz ve irmiğin besin değeri kayba uğramıyor. AFİYETLE
ELMALI TARÇINLI KEK
Kış çaylarınızın yanına güzel bir kek tarifi... Kekin içindeki elma ve tarçının birleşimi keki bambaşka bir tat kategorisine taşıyor ve bu nedenle bu kek anlatılmaz yenilir diyorum.
3 Yumurta
1 su bardağı toz şeker(ben esmer şeker kullandım)
¼ su bardağı sıvı yağ
¼ su bardağı süt
 1 Paket kabartma tozu
 1 Paket Vanilya
2 adet rendelenmiş ya da küçük doğranmış tatlı elma
2 tatlı kaşığı tarçın ve bolca, parçalanmış ceviz
 Akışkan ve kek kıvamına getirecek kadar un kullanıyoruz.
Yumurta ve şeker iyice çırpılarak karıştırılır. Süt ve zeytinyağı eklenir, karıştırılır. Ardından un, kabartma tozu, vanilya ve tarçın da konulur. Hepsi iyice karıştırılır. En son olarak da rendelenmiş elma,ufaltılmış ceviz karışıma katılır ve hepsi iyice karıştırılır. Karışım yağlanmış kek kalıbına dökülür.180 C’de önceden ısıtılmış fırına konulur ve 30-45 dak. arası(fırının gücüne bağlı olarak) kek kızarana, rengi dönene kadar pişirilir.(Tarçından dolayı rengi hafif koyu yanık gibi olabilir merak etmeyin) Kek pişince fırından çıkarılır kendi kabının içinde kısa bir süre bekletilir ve kek kabından çıkarılıp, servis tabağına alınır çay, kahve ya da (özellikle çocuklara) süt ile servis edilir. (Kekin iç hamuru biraz ıslak kalıyor çünkü elmalar suyunu bırakıyor ve püre görünümü alıyor.)
AFİYETLE...
 
HAVUÇLU TOPLAR 
Ani tatlı krizlerinin tuttuğu bir anda pratik ve çabucak bir tatlı yapmak gerekiyorsa...    
4 orta boy havuç
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya(Hoş koku ve tat da versin diyerek tarçın da eklenebilir)
1 paket sade petibör bisküvi, kıyılmış ceviz, Hindistancevizi 
Havuçları soyup rendeleyelim.Bir tencereye alıp şekerle birlikte iyice yumuşayınca ve suyunu çekinceye kadar pişirelim.Vanilyasını ilave edip ufaladığımız bisküvileri de  ilave edip isteğe göre kıyılmış ceviz de ekleyerek top şekli verelim. Hindistan cevizine bulayıp süsleyelim.              
    
PEYNİRLİ DİLİM BÖREK
3 yufka, peynir ve maydanoz
Yufka arası sos:
1 bardak yoğurt
1 yumurta, yarım bardak sıvı yağ
1 kabartma tozu                     
          Yufkalar arasına sosu sürüp en son yufkaya iç malzemeyi koyuyoruz. Daha sonra rulo şekline getiriyoruz. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye yerleştirip, ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz. 
                                         
         KÖSTEBEK PASTA       
   4 yumurta
3 çorba kaşığı kakao
1 su bardağı un
1 su bardağı şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
İçi için : 2 muz
Kreması;2 şekilde de yapılabilir.Birinci tarif,1 kilo süt, 3 fincan şeker, 3,5 fincan unu pişiririz. Hafif ılışınca içine yarım margarin koyup çok iyi karıştırırız ya da ikinci tarif, hazırlanmış krem şanti ile hazırlanmış muz pudingini iyice karıştırıp kullanırız. 
                               (Krema yapımında iyice çırpmak bu tarifin püf noktası)                        
Yumurta ve şekeri mikserle çok iyi çırpın. Sıvı yağı ilave edip çırpmaya devam edin.Elenmiş un, kakao ve kabartma tozlarını ayrı bir kapta karıştırıp karışıma ilave edin. Tahta bir kaşıkla hafifçe karıştırıp margarinle yağlanmış(ya da yağlı kağıt serilmiş) fırın tepsisine dökün. Isıtılmış 175 derece fırında pişirin. Soğuyan kekten çember yada kek kalıbıyla bir yuvarlak parça çıkartın. Üzerine muz dilimlerini dizin(ya da bütün olarak muz kullanın) Hazırlanan kremayı ılıklaşınca kekin üstüne kubbe şeklinde koyun . Kalan kek parçalarını elinizle ufalayarak şantiyi tamamen kapatın. dolapta en az 8 saat bekleteceğiz.

 HİNDİSTAN CEVİZİ DOLGULU KURABİYE
1 yumurta
1 su bardak Dr. Oetker Pudra Şekeri
1  Şekerli Vanilin ve Hamur Kabartma Tozu
250 gr yağ
2 yemek kaşık Dr. Oetker Kakao
1 çaybardak hindistan cevizi
2 yemek kaşık tozşeker ,aldığı kadar un
Eritilmiş yağın içine yumurta sarısı eklenir. Ardından pudra şekeri, un, vanilya, kabartma tozu ve kako eklenir. Kurabiye hamuru elde edilir.Diğer kapta hindistan cevizi, toz seker, yumurta akı karıştrırlır. Kakaolu kurabiye hamuruna içliköfte tarzında oyuklar oluşturulur içlerine hindistan cevizli karışımlar konur. Hamurlar kapatılır ve tepsiye konur.180 derecede pişirilir. Pişip servis tabağına konulduğunda isteğe bağlı olarak pudra şekeri üzerine dökülebilir.
 

DEREOTLU PEYNİRLİ NEFİS KEK
3 adet yumurta
1 Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı kıyılmış dereotu
200gr peynir ,1 paket kabartma tozu
1 alabildiği kadar un ve istenen miktarda tuz
Malzemelerimizi sırasıyla yumurta, yoğurt zeytinyağı şeklinde karıştırıp klasik kek hamuru elde ediyoruz. En son ince kıyılmış dereotunu ve irice ufalanmış peyniri ekliyoruz. (peynirin ezilmemesine dikkat ) 180 derece fırında kekimizi pişirip servis ediyoruz. Afiyet olsun...
                                                           
   YENİ KEŞFİM, TOZLU KURABİYE
 
İşte bir akşamüstü kahvesinin yanında yiyebileceğiniz en lezzetlikurabiyelerden biri. İçi ayrı dışı ayrı lezzetle karşılıyor bizi...
Malzemelerim:
3 adet katı haşlanmış yumurtanın sarısı
Yarım paket margarin ya da tereyağı
2 kaşık pudra şekeri
1 paket vanilya, aldığı kadar un
Üzeri için toz karışım :
Yarım çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı kakao,1 çay bardağı toz nesquick
Kurabiye malzemelerini iyice yoğurup hiç bekletmeden yağlı tepsiye diziyoruz. ısıtılmış fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz ve ardından toz karışıma bulayıp servise hazır hale getiriyoruz.

KOLAY ,VİŞNELİ CHEESE CAKE TARİFİ
Tabanı için:
2 paket yulaflı bisküvi
Çeyrek paket eritilmiş margarin
bisküvileri robotta çekerek hafifçe eritilmiş margarini de bisküvilerle bir karıştırmaya devam ediyoruz. Ardından kelepçeli kalıba (önce yağlı kağıt sererek) taban olarak sıkı sıkı yerleştiriyoruz ve buzluk ya da dolapta iyice soğutuyoruz.
Ortası için:
1 paket krem şanti (Dr.Oetker 2 paket toplam 150 gr)
2 çay bardağı soğuk süt
400 gr labne peyniri
Vişne,çilek vs. kırmızı meyveler
Önce krem şantiyi iyice kabartıp ardından diğer malzemeleri ekliyoruz ve bu karışımı soğuttuğumuz tabana yayıyoruz.(Eğer yüksek bir cheesecake istiyorsak orta malzemesini iki katına çıkarırız. Ben böylesini tercih ederim)
Sosu için:
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı mısır nişastası
İstenilen miktarda vişne
Sosumuzu pişirip katılaştıktan sonra da ılıklaşmasını bekler ve sonra cheesecake üzerine dökeriz. Cheese cake, buzdolabımızın en soğuk bölümünde en az bir gün bekledikten sonra servis edilmelidir.

DOYAMADIK TADINA, ÇİĞ BÖREK   
 
Çiğ börek Eskişehir'e özgü enfes bir tat. Uzun zamandır denemeyi istediğim ancak hamur açma işinden dolayı gözümün korktuğu bu tarifi ''Arkadaşlarım gelecek'' bahanesiyle bir akşam yaptım. Onların da ''Hımm çok güzel ! Bir tane daha alayım! Çook lezzetli olmuş ! demeleriyle de ikinci ,üçüncü,dört  ve ve hatta beşinci denemeleri de yapmaya yüreklendim:) Hazırlanan Cigbörekleri fazla bekletmeden kizartmak gerekir, uzun zaman beklenirse icine konan kiymanin sululugu hamurun epeyce yumusamasina yol acar ve alip tavaya koymak zorlasir ve Çiğböreklerin sekilleri bozulabilir. Cigbörekleri acarkan büyüklüklerinin kizartmada kullanilacak tavanin büyüklügüne uygun olmasina dikkat edilmelidir. Çiğböregin içinin sulu kalması ve içinin yarılarak yağ içmemesi istenir.
Malzemelerim:
2 kaşık yoğurt
2 kaşık sıvı yağ
2 bardak un ve aldığınca un
1 kabartma tozu ( buzlukta saklanacaksa )
Kıyma,soğan,maydanoz
İç malzeme için kıyma,soğan,maydanozu karıştırıyoruz. Böreğimize adını veren bu iç malzeme eğer istenirse kavrularak da kullanılabilir.  (Ben kavurarak kullanmayı tercih ettim)
Hamurumuz için yoğurt,sıvı yağ ,kabartma tozu ve unu karıştırarak hamuru açılabilecek kıvama getirecek kadar suyla yoğuruyoruz. daha sonra bir oklava yardımıyla hamurumuz unlayarak yuvarlak bir şekilde açıyoruz. Hamur çok ince ya da çok kalın olmamalı. İçine ,iç malzemeyi koyup fazla kenarlarını da bir tabak ya da tencere kapağı yardımıyla alıyoruz. sonra da çok kızgın yağa atıp çıkarıyoruz ve işte enfes çiğ börekler...

AĞIZDA DAĞILAN, KAKAOLU, NEFİS, ISLAK TOPLAR
 Şimdi yazacağım tatlı bu aralar sıkça yapılmakta olan ve hemen her yemek sitesinde karşılaşabileceğiniz bir tatlı. Benim  yapmaktan ve yemekten -ayrıca yerken sınır tanımadığım-  ender tatlılardan.  Bu aralar sadece popūler bir tatlı gibi dursa da gelecek vaad ediyor. İleride klasikleşmeyi başaracak ,belki bir sütlaç ya da irmik tatlısı kadar mutfaklara yerleşecek gibi görünüyor. Bu enfes tatlıyı bana ilk tattıran Nilgün oldu. Sağolsun sonra da tepsi tepsi pişirip beni bu tatlının iyice bağımlısı yaptı:)
3 yemek kaşığı kakao. (tepeleme kaşık)
1 yumurta
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvı yağ
125 gr margarin
1 paket kabartma tozu ve vanilya
İstenilen kıvama getirecek kadar un
Şerbeti için: 1,5 çay bardağı şeker ve 1.5 çay bardağı su, birkaç damla limon suyu
Öncelikle şerbeti yapıp soğumaya bırakacağız. Sonra kakaolu topları hazırlamaya başlıyoruz. Un dışında  tüm malzemeleri iyice birbirine yedirerek yoğuruyoruz. Ardından unu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam. Burada unun miktarı önemli çünkü kakaolu topların hamuru , şekil verilebilecek ancak oldukça da yumuşak olmalıdır. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize kurabiye hamuru toplarını diziyoruz. Önceden ısıtılmış fırında ūzerleri çatlayacak kadar(yaklaşık 10-15 dakika) pişiriyoruz. Bu süreçte dikkat etmek lazım çünkü çok kısa sürüyor. Pişen kurabiyelerimizi sıcakken, oda sıcaklığına gelmiş şerbete batırıp batırıp çıkarıyoruz ve bir tepsiye diziyoruz. Buradan sonra da kurabiyelerimizi süslemek gerek:) ister toz antep fıstığı ister hindistancevizi kullanın. Afiyetle...
Not:Bu tatlının şerbetini kaynatmadana sadece şekeri suda eriterek de hazırlayabilirsiniz.

ÇITIR ÇITIR TUZLU KURABİYE
1 kabartma tozu,1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket margarin
Aldığınca un(yaklaşık 4 ya da 5 su bardağı oluyor bu oran)
Öncelikle un, margarin, kabartma tozu, şeker ve tuzu güzelce yoğuruyoruz. daha sonra sıvı malzemelere geçerek yoğurdu,sıvı yağı ekliyoruz ve ardından yağlı kağıt serili tepsimize istediğimiz şekillerde hamurumuzu diziyoruz. Üzerine yumurta sarısı ve susam ekliyoruz ve önceden ısıtılmış fırında pişirmeye bırakıyoruz. (Tuzlu kurabiyeleri fazla pişmiş sevenler daha uzun süre pişirebilirler. Uzun süre bayatlamadan dayanırlar)

ENFES BİR TATLI , CEVİZLİ KALBURABASTI 
Kalburabastı tatlısının şimdiye kadar yediğim en güzel hali bu tarifte yatıyor. Komşumuz Beyhan Abla'nın hamarat mutfağından tattığım bu lezzeti ne zamandır yapmayı düşünüyordum.  Bir akşam balkon keyfi yaparken hadi yapalım dedik.  İlk deneme için gayet iyiydi, ehh Beyhan Abla da beğendi. daha ne olsun:)
İçi ceviz dolu bu kalburabastı tarifi tüm şerbetli tatlılarınızı size unuttıracak.
1 paket kabartma tozu
2 bardak yağ,1 bardak süt,1 çay bardağı şeker,Aldığınca un(istenen ,yumuşak bir kıvam)
İçine ,orta irilikte kıyılmış ceviz ve bir yemek kaşığı irmikŞerbeti için:
2bardak şeker, 2 bardak su,birkaç damla limon
Hamur malzemeleri karıştırılır ve içine kıyılmış ceviz konulur . Pişirilen kalburabastı soğutulur ve üzerine ılık şerbet dökülür.
Hamurumuzu pişirdikten sonra isteğe göre şerbetleme işlemi sonra da yapılabilir.

GELENEKSEL BiR TAT İSFİRE
Bu tatlı yapmayı en sevdiğim tatlılardan biri. Bana çocukluğumun en keyifli zamanlarını geçirdiğim o küçük kentin akşam sefası dolu küçük damını hatırlatır ve bir de küçük pencereli mutfağında nefis yemekler pişiren anneannemi...
Anlayacağınız sıcacık bir tatlı . Kendini üzüm pekmezinin ve cevizin ellerine bırakmış geleneksel bir doğu tatlısı... En lezzetli haliyle pişirip bana bu tatlıyı hatırlatan güzel arkadaşım Nurten'e selamlar...
4 yumurta
4 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu
4 yemek kaşığı süt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
Kıyılmış ceviz, 2çay bardağı üzüm pekmezi, tereyağı
Çukur bir kapta çırptığımız yumurtalara azar azar unu, sütü ve kabartma tozunu ekliyoruz . Ve homojen hale gelene kadar iyice çırpıyoruz. Önceden ısıttığımız teflon tavaya istediğimiz incelikte (ben olabilecek en ince halini tercih ediyorum) yavaşça döküp kısık ateşte her iki yüzünü de pişiriyoruz. Ardından tereyağını başka bir tencerede ısıtıp üzerine pekmezi döküp kaynamaya bırakıyoruz. Pişirdiğimiz her hamurun üzerine bu tereyağı pekmez ikilisinden döküp aralarına bol ceviz gelecek şekilde hamurları üst üste yığıyoruz. En sonunda da elimizde kalan sosu en tepedeki hamura boca edip etrafta bir pekmez havuzu oluşturuyoruz. Afiyetle kalın...

BULGUR KÖFTESİ
Annemin enfes bir içliköftesi olur. Bol malzemeli, cevizli iç; bulgurla hazırlanmış incecik bir köftenin içine yerleştirilir... Sonra nar gibi kızaran içli köftemizi sığuk ayranla afiyetle yeriz.
Bu girişe bakarsak bir içliköfte tarifinin geleceği anlaşılabilir ancak onu sonraya bırakarak şimdilik içli köftenin '' Köfte'' kısmını oluşturan bölümünü yazacağım. annem her içliköfte yapışında artan köftelik kısımla bulgur köftesi yapar. Bazen bu bulgurlu köftenin içliköfteyi sollayıp sofrada daha çabuk tüketildiği bile görülmüştür:)
1 Su bardağı köftelik bulgur
1 orta boy haşlanmış patates
1 kaşık yoğurt
1 çay kaşığı salça
1 yemek kaşığı un(silme)
1 yumurta ve tuz, toz kişniş
Önceden sıcak suyla azıcık ıslatılıp bekletilen bulgur diğer malzemelerle yoğrulup şekillendirilir. kızgın yağda kızartılıp sarımsaklı yoğurtla soslanır.
Eğer istersek bu tarifi salça, nane ve birkaç diş sarımsakla kavurduğumuz kıyma ile de neredeyse bir ana yemek haline getirebiliriz. Afiyetle kalın...
 

8 yorum:

  1. Kakaolu ıslak toplara bayılırım çok nefis oluyor;)

    YanıtlaSil
  2. Köstebekpasta çok şahana ellerine saglık Tarifine bakarak yapmaya çalışacam umarım senin yaptıgın kadar güzel olur.Çok begendim. seni takıp ederek tüm yemekleri yapmaya çalışacam.Başarılar. Hasine kılıç

    YanıtlaSil
  3. Tahinli tatlı çoook güzeldi eline sağlık ve devamını bekleriz;)) ama kötü tarafı yedikçe yiyorsun çıtır çıtır

    YanıtlaSil
  4. Tahinli tatlılara hayır diyemeyenlerdenizzzzz Esra. Afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  5. offf neler yapılmış neler yenilmiş bak söyleyeyim görücüye çıkan her üründen hakkımı isterim saklayın bana da:))ellerine sağlık hepsi pel leziz görünüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bir blog buluşması yapalım da bak bizlerden ne marifetler, ne yemekler çıkar Fatoş'cuğum:)

      Sil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...