KESME ÇORBA
Yarım kilo yoğurt,
Su,tuz,reyhan,pul biber ,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Ha, bir de oklava!
''Başakcığım sana yeni bir tarif yolluyorum.'' diyerek Kesme Çorba tarifini gönderiyor Nurten bana. Üstelik pişirme fırsatı bulamadığım için bir de pişirip her aşamasıyla fotoğraflayıp gönderiyor. Bir de ekliyor ''Bizim köyün çorbası bu, çok sık yapılır.'' Bana da yöresel bu tadı yayınlamak için gün doğuyor tabii. Tamamen onun kalemi ve fotoğraflarıyla yayyınlıyorum. İşte ''Çorbalar'' sayfasının en son lezzeti.
Yarım kg. un, su ve tuz. Bu
malzemelerden hafif sertlikte bir hamur yoğrulur.Yumruk büyüklüğünde hamuru
ayırıp kalanı ile çok ince olmayan yufka açılır.Yufkanın üzerine biraz un
serpelim ki yapışmasın. Bu yufkayı ortadan ikiye ayırıp ayrı ayrı rulo yapıp
erişte keser gibi kesiyoruz. Daha sonra kaynamakta olan bolca suyun içine atıp
haşlıyoruz. (Makarna haşlar gibi, tuz koymayı da unutmuyoruz) Daha sonra bu haşladığımız
eriştelerin suyunun birazını süzüyoruz. Suyun yarısını süzersek yeterli
olur. Ayrı bir yerde yarım kg. yoğurdu kalın bir ayran yapıyoruz. Bu ayranı o
haşladığımız eriştelerin üzerine karıştıra karıştıra döküyoruz. Ayırdığımız
diğer hamurdan ise kalın bir yufka açalım .Bundan parmak eninde şeritler keselim Bu
şeritleri tekrar iri çakıl taş büyüklüğünde küçük küçük keselim. Bu hamurları bol
sıvı yağla kızarana kadar kavuralım(iyi kavurmamız gerekiyormuş:) ev halkının önerisi bu yönde). Bunların üstüne bolca pul biber ve reyhan
ilave edip altını kapatalım. Bu karışımı da çorbanın üstüne döküp afiyetle
yiyelim.Haydi kolay gelsin dene bak çok
beğeneceğine eminim.(Öyle diyorsan Nurten kesin öyledir, en kısa zamanda yapıp fotoğraflayacağım.Teşekkürler.)
EZOGELİN ÇORBASI
- İşte bir çorba klasiği... Tüm tahılları içinde barındıran, tam da topraktan gelen mucizelerin birleşimi...
- 1.5 çay bardağı kırmızı mercimek ,yarım çay bardağı pirinç 1 kahve fincanı pilavlık bulgur 1 çorba kaşığı un ,50 gr tereyağı, 2 çorba kaşığı domates salçası , 8 su bardağı et suyu, pulbiber, nane ,tuz
- Tereyağını derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Unu ilave edip
tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp
una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar
pişirin. Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan
et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar
pişirin.
Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun,çorbanın üzerinde gezdirip sıcak olarak servis yapın.
MERCİMEK ÇORBASI
3su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan1 limon suyu
1 çay bardağı su.tuz
Sos için;Tereyağ ve pul biber
Mercimeğimizi bol suda yıkıyoruz. Gerçek suyumuzu(tablet değil) ekliyoruz, patates ve soğanımızı dilimleyip tüm malzememizi haşlıyoruz.
Kıvam ve tat için kuru nane ve limon suyunu ekliyoruz, tuzunu ayarlıyoruz. Çorbanız koyu ise sıcak su ekleyin ve 3-5 dk daha sürekli karıştırarak pişirin.. Yağı hafif kızdırın, pul biber ekleyin ve ateşten alın.Servis için kızarmış ekmekleri ekleyin, yağ ile servis yapın.
BROKOLİ ÇORBASI
1 adet brokoli (orta boy)
2 çorba k.un
1 adet yumurta
3 yemek k.süzme yoğurt
Su, tuz
2 çorba k.un
1 adet yumurta
3 yemek k.süzme yoğurt
Su, tuz
Üzeri için:Tereyağı, toz kırmızıbiber(isteğe bağlı)
Öncelikle orta boy bir tencereye, suyu alalım kaynamaya bırakalım.
Bu arada terbiyesini hazırlayalım, bunun için. Çukur bir tasa yumurtayı kıralım, 2 yemek kaşığı unu alalım, süzme yoğurdu ilave edelim ve çırpalım.
Bu arada brokolileri kesme tahtasında ince kıyalım, bunları tencereye ilave edip 7–8 dakika kaynatıp ocaktan alalım ve blender ile çekelim.
Tencereyi tekrar ateşe koyup tuz ilave edelim, bir kepçe ile tencereden çorbadan alıp terbiyenin içine azar azar ilave edelim(kesilmesi önlemek için) kıvama gelen terbiyeyi kaynayan suya ilave edelim, Küçük bir tavada tereyağını eritelim, içine toz kırmızıbiberi ilave edip hafif yakalım. Kaseye koyduğumuz çorbaların üzerine bir kaşık tereyağı dökerek servise sunun.
Bu arada terbiyesini hazırlayalım, bunun için. Çukur bir tasa yumurtayı kıralım, 2 yemek kaşığı unu alalım, süzme yoğurdu ilave edelim ve çırpalım.
Bu arada brokolileri kesme tahtasında ince kıyalım, bunları tencereye ilave edip 7–8 dakika kaynatıp ocaktan alalım ve blender ile çekelim.
Tencereyi tekrar ateşe koyup tuz ilave edelim, bir kepçe ile tencereden çorbadan alıp terbiyenin içine azar azar ilave edelim(kesilmesi önlemek için) kıvama gelen terbiyeyi kaynayan suya ilave edelim, Küçük bir tavada tereyağını eritelim, içine toz kırmızıbiberi ilave edip hafif yakalım. Kaseye koyduğumuz çorbaların üzerine bir kaşık tereyağı dökerek servise sunun.
.jpg)





Hepsi çok güzelgörünüyor benim favorim kesme çorbası eminim çok lezzetlidir
YanıtlaSilKesme çorba Nurten 'in. Henüz deneyemedim. Bence de lezzetlidir.
Sil