Çorbalar

 
KESME ÇORBA

Yarım kilo un
Yarım kilo yoğurt,
Su,tuz,reyhan,pul biber ,
Yarım çay bardağı sıvı yağ,
Ha, bir de oklava!
''Başakcığım sana yeni bir tarif yolluyorum.'' diyerek Kesme Çorba tarifini gönderiyor Nurten bana. Üstelik pişirme fırsatı bulamadığım için bir de pişirip her aşamasıyla fotoğraflayıp gönderiyor. Bir de ekliyor ''Bizim köyün çorbası bu, çok sık yapılır.'' Bana da yöresel bu tadı yayınlamak için gün doğuyor tabii. Tamamen onun kalemi ve fotoğraflarıyla yayyınlıyorum. İşte ''Çorbalar'' sayfasının en son lezzeti.
 Yarım kg. un, su ve tuz. Bu malzemelerden hafif sertlikte bir hamur yoğrulur.Yumruk büyüklüğünde hamuru ayırıp kalanı ile çok ince olmayan yufka açılır.Yufkanın üzerine biraz un serpelim ki yapışmasın. Bu yufkayı ortadan ikiye ayırıp ayrı ayrı rulo yapıp erişte keser gibi kesiyoruz. Daha sonra kaynamakta olan bolca suyun içine atıp haşlıyoruz. (Makarna haşlar gibi, tuz koymayı da unutmuyoruz) Daha sonra bu haşladığımız eriştelerin suyunun birazını süzüyoruz. Suyun yarısını süzersek yeterli olur. Ayrı bir yerde yarım kg. yoğurdu kalın bir ayran yapıyoruz. Bu ayranı o haşladığımız eriştelerin üzerine karıştıra karıştıra döküyoruz. Ayırdığımız diğer hamurdan ise kalın bir yufka açalım .Bundan parmak eninde şeritler keselim Bu şeritleri tekrar iri çakıl taş büyüklüğünde küçük küçük keselim. Bu hamurları bol sıvı yağla kızarana kadar kavuralım(iyi kavurmamız  gerekiyormuş:) ev halkının önerisi bu yönde). Bunların üstüne bolca pul biber ve reyhan ilave edip altını kapatalım. Bu karışımı da çorbanın üstüne döküp afiyetle yiyelim.Haydi kolay gelsin dene bak çok beğeneceğine eminim.(Öyle diyorsan Nurten kesin öyledir, en kısa  zamanda yapıp fotoğraflayacağım.Teşekkürler.)


EZOGELİN ÇORBASI
    İşte bir çorba klasiği... Tüm tahılları içinde barındıran, tam da topraktan gelen mucizelerin birleşimi...
    1.5 çay bardağı kırmızı mercimek ,yarım çay bardağı pirinç 1 kahve fincanı pilavlık bulgur 1 çorba kaşığı un ,50 gr tereyağı, 2 çorba kaşığı domates salçası , 8 su bardağı et suyu, pulbiber, nane ,tuz
    Tereyağını derin bir tencereye alıp kısık ateşte eritin. Unu ilave edip tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Salçayı 2 kaşık suyla sulandırıp una ilave edin. Et suyunu azar azar yedirerek ekleyip kaynayıncaya kadar pişirin. Mercimek, pirinç ve bulguru ayıklayıp yıkayın. Kaynamakta olan et suyuna ilave edin. Tuz serpip mercimek, pirinç ve bulgur yumuşayıncaya kadar pişirin.
    Pulbiber ve naneyi ilave edip kavurun,çorbanın üzerinde gezdirip sıcak olarak servis yapın.


TERBİYELİ KEREVİZ ÇORBASI
Kereviz benim için dört ya da beş yıllık bir tat. Daha önce tadını çok da iyi bilmediğim bu sebze bu aralar sık sık mutfağımda. Faydaları sayılmayacak kadar çok olan bu sebze iyi tariflendirilse herkesçe sevilebilir.Bu çorba da iyi tariflerden. deneyin derim:)
2 kereviz ,1 havuç ,1 patates ,1 soğan ,6 su bardağı su ,1 çorba kaşığı limon suyu ,3 çorba kaşığı zeytinyağı ,1.5 çorba kaşığı un ,1 su bardağı süt ,bir tutam muskat ,tuz, taze çekilmiş karabiber
Kereviz, havuç, soğan ve patatesi soyun. Soğanı kıyıp kereviz havuç ve patatesi iri iri doğrayın. Tencereye su ve limon suyunu alıp kaynatın. Sebzeleri ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Sebzelerin suyunu süzün ve blenderden geçirip püre haline getirin. Sebze suyunu püreye ekleyip karıştırın. Başka bir tencerede zeytinyağını ısıtıp unu ilave edin. Un pembeleşmeye başladığında sütü azar azar ve sürekli karıştırarak ilave edin. Sebzeli karışım, tuz ve muskatı ekleyin. Arada bir karıştırarak 5 dakika daha pişirin.Servis kâselerine paylaştırıp üzerine karabiber serpiştirin. Sıcak olarak servis yapın.
       
MERCİMEK ÇORBASI 
 3su bardağı kırmızı mercimek
1 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan1 limon suyu
1 çay bardağı su.tuz
Sos için;Tereyağ ve pul biber
Mercimeğimizi bol suda yıkıyoruz. Gerçek suyumuzu(tablet değil) ekliyoruz, patates ve soğanımızı dilimleyip tüm malzememizi haşlıyoruz.
Kıvam ve tat için kuru nane ve limon suyunu ekliyoruz, tuzunu ayarlıyoruz. Çorbanız koyu ise sıcak su ekleyin ve 3-5 dk daha sürekli karıştırarak pişirin.. Yağı hafif kızdırın, pul biber ekleyin ve ateşten alın.Servis için kızarmış ekmekleri ekleyin, yağ ile servis yapın.
 
BROKOLİ ÇORBASI
1 adet brokoli (orta boy)
2 çorba k.un
1 adet yumurta
3 yemek k.süzme yoğurt
Su, tuz
Üzeri için:Tereyağı, toz kırmızıbiber(isteğe bağlı)
Öncelikle orta boy bir tencereye, suyu alalım kaynamaya bırakalım.
Bu arada terbiyesini hazırlayalım, bunun için. Çukur bir tasa yumurtayı kıralım, 2 yemek kaşığı unu alalım, süzme yoğurdu ilave edelim ve çırpalım.
Bu arada brokolileri kesme tahtasında ince kıyalım, bunları tencereye ilave edip 7–8 dakika kaynatıp ocaktan alalım ve blender ile çekelim.
Tencereyi tekrar ateşe koyup tuz ilave edelim, bir kepçe ile tencereden çorbadan alıp terbiyenin içine azar azar ilave edelim(kesilmesi önlemek için) kıvama gelen terbiyeyi kaynayan suya ilave edelim, Küçük bir tavada tereyağını eritelim, içine toz kırmızıbiberi ilave edip hafif yakalım. Kaseye koyduğumuz çorbaların üzerine bir kaşık tereyağı dökerek servise sunun.

2 yorum:

  1. Hepsi çok güzelgörünüyor benim favorim kesme çorbası eminim çok lezzetlidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesme çorba Nurten 'in. Henüz deneyemedim. Bence de lezzetlidir.

      Sil

YORUMUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER HEP BİZİMLE KALIN...