Sonbaharla birlikte doğanın o canlı ,göz alıcı renkleri yerlerini sarının, kahverenginin binbir tonuna bıraktı. Yağmurlar ve serin akşamlar, kışa yavaştan alıştırıyor bizleri. Şimdilerde yemeklerimiz de uymaya başladı bu değişime.
Semt pazarlarından da silinmeye başlayan kırmızı kırmızı domatesler, çıtır salatalıklar ve parlak biberlerle de vedalaşınca sonbaharı daha güçlü hissettim. Pek barışık olmadığım lahana,ıspanak,pırasa ve karnabaharla aramı düzeltmemin vakti geldi : ) iyi ki brokoli, marul ,havuç var da pazarlara uğruyoruz : ) Tabi bir de Bademli'nin şeker gibi narını ve Dikili seralarının kıpkırmızı ,mis kokulu güz çileği var. Onlar da bize veda etmeden bol bol alıyoruz pazardan. Yazdan bitirdiğim kış hazırlıklarım şimdilerde işlerimi kolaylaştırıyor. Güzel arkadaşım Sadegül ile yazın hazırladığımız domates kuruları kahvaltılarımızı süslemeye başladı. İplere dizili dolmalık kuru patlıcan ve biberlerim de mutfaktaki sepetlerde yerini aldı. Konserve domatesler ve bahçemin kıtır biberleriyle yaptığım nefis turşularımla da işten dönüşte hazırladığım akşam yemeklerimizi renklendireceğiz.
Başakcığım sana yeni bir tarif yolluyorum .Resmini çekip sana yollarım. Kesme Çorba.yarım kg.un,su ve tuz .Bu malzemelerden hafif sertlikte bir hamur yoğrulur.Yumruk büyüklüğünde hamuru ayırıp kalanı ile çok ince olmayan yufka açılır.Yufkanın üzerine biraz un serpelim ki yapışmasın. Bu yufkayı ortadan ikiye ayırıp ayrı ayrı rulo yapıp erişte keser gibi kesiyoruz.daha sonra kaynamakta olan bolca suyun içine atıp haşlıyoruz.Makarna haşlar gibi. Tuz koymayı unutma .Daha sonra o haşladığımız eriştelerin suyunun birazını süzüyoruz. Yarısı kadarını süzersek yeterli olur.Ayrı bir yerde yarım kg.yoğurdu kalın bir ayran yapıyoruz.Bu ayranı o haşladığımız erişteler
YanıtlaSilin üzerine karıştıra karıştıra döküyoruz.Ayırdığımız hamurdan kalın bir yufka açalım .Bundan parmak eninde şeritler keselim Bu şeritleri tekrar iri çakıl taş büyüklüğünde küçük küçük keselim.Bu hamurları bol sıvı yağla kızrana kadar kavuralım.Bunların üstüne bolca pul biber ve reyhan ilave edip altını kapatalım.Bu karışımı da çorbanın üstüne döküp afiyetle yiyelim.MALZEMELER.Yarım kilo un,yarım kilo yoğurt,su,tuz,reyhan,pul biber ,yarım çay bardağı sıvı yağ,ha birde oklava.Haydi kolay gelsin dene bak çok beğeneceğine eminim.
TEŞEKKÜR EDERİM BUNU KESİN YAPACAĞIM. FOTOĞRAFLAYINCA BAKALIM YORUMUN NE OLACAK.
Sil